Рада у першому читанні підтримала повернення фінансових звітів партій

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про повернення обов’язку звітування партій про фінансування.

Про це в середу, 9 серпня, повідомила голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

“Документ передбачає відновлення подання звітів політичними партіями та функцій НАЗК щодо їх перевірки, призупинених ще в 2020 році. Спершу – через COVID-19, а згодом через воєнний стан. Тобто востаннє партії звітували за третій квартал 2020 року”, – йдеться в повідомленні.

“Після того, як закон набуде чинності, політичні партії мають подати звіти за всі періоди, за які не звітували, з 2020 року. На це законопроєктом відводиться 120 днів. На звітування щодо державного фінансування – 90 днів”, – додала Шуляк.

Йдеться про законопроєкт, поданий за ініціативи першого заступника Голови ВРУ Олександра Корнієнка № 9419-1. Законопроєкти про відновлення обов’язкового звітування 21 липня 2023 року подали Кабмін і народні депутати за ініціативи Корнієнка.
За 2020-2022 роки парламентські політпартії одержали з державного бюджету майже 2 мільярди гривень. Але на що вони витрачені, не могли проконтролювати ні НАЗК, ні громадськість, ні виборці.
На 2023 рік у Державному бюджеті було передбачено понад 886 мільйонів гривень для фінансування статутної діяльності політичних партій.

Читайте також:
Зеленський хоче, щоб західні партнери допомогли з фінансуванням війська, бо бюджетні гроші треба на дороги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна