Були і “випарувались”. Рух “Чесно” з’ясував, хто з нардепів ухилявся від голосування за повернення фінзвітів партій

77 народних депутатів (19%) “випарувались” і не підтримали законопроєкт про відновлення партійного звітування для партій за держфінансування (№9419-1) у першому читанні.

Кількість парламентських “ухилянтів” порахував громадський рух “Чесно” та опублікував результати на своєму сайті 11 серпня.

Водночас, як пише рух, ці зниклі нардепи голосували “за” розгляд інших питань порядку денного на засіданні Верховної Ради у середу, 9 серпня, або ж “не голосували” – парламентарі витягали картку зі слоту, таким чином імітуючи свою відсутність. Фізично вони наче перебували у залі, але за даними системи “Рада” – зникли.

Зазначається, що найбільший відсоток нардепів, які зникли під час цього голосування – у фракціях “ЄС” (48%), “Батьківщина” (46%) та позафракційних (36%). Найменший відсоток у владної фракції “Слуга народу” (10%), в групах “Довіра” (11%) та ПЗЖМ (14%).

“Практика, коли нардепи “випаровуються” із зали, щоб уникнути відповідальності — ганебна. Вони витягають картку зі слоту і таким чином імітують свою відсутність. Ми на цьому неодноразово наголошували. Водночас, є нардепи, які протягом засідання не натискають жодної кнопки, але картка залишається у слоті — це імітація присутності на робочому місці. ЧЕСНО зокрема фіксував такі дії під час голосування за легалізацію медичного канабісу та деколонізацію географічних назв в Україні. Голосування за вкрай важливі для суспільства питання ми оголошуємо маркерними і аналізуємо дії кожного депутата”, — наголошує лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

“Чесно” перерахував прізвища 43 депутатів, які не брали участь у голосуванні.

Процес “випаровування” під час голосування рух демонструє на прикладі роботи лідера партії “ЄС” Петра Порошенка. П’ятий президент України спершу був у залі і брав участь у голосуванні, але згодом його картка зникла зі слоту, і він “випарувався” під час голосування за проєкт, який є однією з вимог міжнародних партнерів України.

Рух “ЧЕСНО” зауважує, що в обов’язки депутата входить голосувати “за”, “проти” або “утримуватися”. Такої участі у голосуванні, як “не голосував” регламентом ВРУ не передбачено. У цих випадках система голосування “Рада” відображає на табло результат “не голосував”. Натомість, якщо ж нардеп дістав або не вставив картку у слот на робочому місці, то система відображає результат “відсутній”.

Загалом за відновлення фінзвітності партій у першому читанні проголосував 291 депутат.

Читайте також:
Рада у першому читанні підтримала повернення фінансових звітів партій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна