13 років колонії: суд у Росії підтвердив “вирок” українському правозахиснику Буткевичу

Перший апеляційний суд загальної юрисдикції в Москві розглянув апеляцію на “вирок” і залишив його чинним для українського військовополоненого, журналіста і правозахисника Максима Буткевича, якого в березні 2023 року засудили до 13 років колонії суворого режиму.

Про це 22 серпня повідомляє російське видання “Медіазона”.

Трійка російських суддів постановили зарахувати фактичний час утримання під вартою з 19 серпня 2022 року – тобто з того моменту, коли міноборони Росії визнало факт ув’язнення Буткевича.

Під час розгляду апеляції Буткевич брав участь по відеозв’язку із луганського СІЗО.

Як пише “Медіазона”, українського журналіста прийшли підтримати співробітники консульств Німеччини, Великої Британії та Франції, а також правозахисники “Меморіалу” Олег Орлов і Світлана Ганнушкіна.

“Ветеран Збройних сил України”, – саме так представився Буткевич на прохання суду.

Він розповів, що сьогодні вранці вперше зміг поспілкуватися з адвокатом за згодою — якого він обрав сам.

Буткевич вкотре підкреслив несправедливость “вироку”, наголосивши, що він “не єдиний український військовослужбовець, який засуджений схожою фабулою”.

“Я хотів би лише висловити подяку всім тим людям, яким небайдужа моя доля та всіх українських військовополонених, які зараз у тяжкій ситуації. Люди, які перебувають у статусі військовополонених, або вже засуджених, теж постійно думають не лише про рідних та близьких, а й про всіх, хто залишився на волі, хто перебуває в Україні, і всі сподіваються, що військовополонених звільнять”, – сказав український військовий.

Та зазначив, що не отримує новин чи книжок. Телевізор він бачив протягом 4 місяців, і то був “російський телевізор”. За весь час йому дійшов один лист – із привітаннями з днем народження. Він додав, що інші полонені теж не отримують посилки.

“Зацікавився ще більше правозахисними темами, пенітенціарною системою, 3-ю статтею Європейської Конвенції. Дуже багато роботи буде, коли, дасть бог, вийду на свободу”, – підсумував Буткевич.

Засудження Максима Буткевича в Луганську. Контекст

Буткевич потрапив у російський полон у районі окупованих Золотого та Гірського Луганської області. Там він перебував щонайменше з 24 червня 2022 року.

У березні 2023 року незаконні суди на окупованій території Донеччини та Луганщини “засудили” журналіста до 13 років колонії суворого режиму. Буткевича визнали винним у нібито “жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів”. А також у “замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом та умисному ушкодженню чужого майна загальнонебезпечним способом”.

Міністерство закордонних справ України тоді засудило і назвало “незаконним і нікчемним” це рішення.

Нелегітимні суди також загратували на 8,5 та 18,5 років ще двох українців – Віктора Похозея та і Владислава Шеля.

Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст, що став до лав української армії у березні 2022 року.
Координатор та співзасновник проєкту “Без кордонів”, спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник центру прав людини ZMINA, “Громадського радіо”. Раніше також працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

Читайте також:
Українські правозахисники відреагували на “вироки” квазісудів “Л/ДНР” полоненим Буткевичу, Шелю й Похозею

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна