Військовий ЗСУ, відомий правозахисник і журналіст Максим Буткевич потрапив у ворожий полон

Засновник “Громадського радіо”, правозахисник та військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі окупованих Золотого та Гірського Луганської області.

Про це було відомо із ворожих соцмереж ще з червня, але про це з посиланням на матір Буткевича Євгенію повідомило видання “Бабель” 10 липня.

Максим Буткевич перебуває у ворожому полоні щонайменше з 24 червня. Саме цього дня російські пропагандисти опублікували відео допиту з ним.
Напередодні підрозділи ЗС України виходили з оперативного оточення в районі Гірського, і близько 30 воїнів з ар’єргарду опинилися в полоні.

З того часу Максим із матір’ю не зв’язувався. Де він зараз і в якому стані, мати не знає.

За її словами, питанням звільнення Буткевича займається Об’єднаний центр із пошуку та звільнення полонених (керується СБУ та Головним управлінням розвідки).

Жодної інформації про сина мати досі не отримала – на всі запити їй відповідають, що “справа обробляється”.

Євгенія додала, що із взводу її сина на зв’язок виходили двоє полонених. Було два дзвінки – 25 та 26 червня.

Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст, що став до лав української армії у березні 2022 року.
Координатор та співзасновник проєкту “Без кордонів”, спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник центру прав людини ZMINA, “Громадського радіо”. Раніше також працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

Читайте також:
Одиночна камера і прибирання катівні: син глави Запорізької РВА Влад Буряк розповів про полон. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна