Як відновити працездатність терморегулятора для водонагрівача ℗

Обов’язковим вузлом кожного накопичувального водонагрівача є терморегулятор. Він не тільки дозволяє підтримувати комфортну температуру на виході бойлера, але й захищає його від руйнувань внутрішнього бака, спричинених закипанням води.

Майстри, що займаються ремонтом бойлерів з сервіс – центру https://odessa-remont.com.ua/remont-bojlerov розповідають про те, що в бойлерах використовуються як механічні, так і електронні версії терморегуляторів. Перші дешевші, прості в експлуатації та ремонті. Електронні дозволяють розширити функціонал бойлера, але мають складнішу “начинку” і самостійно можна замінити хіба термодатчик або плату цілком. Відремонтувати модуль, що управляє, можна тільки в сервісцентрі.

Як відремонтувати або замінити ТЕН для нагрівання води в бойлері

Найчастіше для нагрівання води в електробойлерах використовують трубчасті нагрівачі. Це металева трубка, всередині якої знаходиться нагрівальна спіраль. Такі ТЕНи розміщені безпосередньо в баці і мають прямий контакт з водою. У дорожчих моделях часто застосовують так звані “сухі” нагрівачі. У них спіралі знаходяться всередині металевого стакана і не контактують з водою в баку. За рахунок суттєвого зменшення інтенсивності електрохімічних процесів всередині бака, останні вважаються більш надійними та довговічними.

Зазвичай при несправності нагрівача бойлер не гріє, а при деяких поломках спрацьовує захист. Справність нагрівача перевіряють за допомогою тестера чи мультиметра. За попередньої діагностики воду можна не зливати. Для цього:

  • бойлер повністю відключають від електромережі;
  • знімають нижню захисну панель;
  • від’єднують клеми ТЕНу від проводів, що ведуть до інших елементів бойлера;
  • вимірюють опір нагрівача між його контактами та відносно корпусу.

Опір між клемами робочого ТЕНу має становити 15-30 Ом (залежно від потужності нагрівача). По відношенню до корпусу опір має прагнути до нескінченності. Якщо ТЕН несправний, його змінюють на новий. Для заміни необхідно придбати запчастину аналогічну за формою, розмірами та потужністю.

Заміна ТЕНу в бойлері

Для заміни нагрівального елемента в моделях із “сухим” ТЕНом, зливати воду не обов’язково. Достатньо виконати такі дії:

  • знеструмити водонагрівач;
  • зняти нижню пластикову панель;
  • демонтувати терморегулятор (за потреби);
  • відключити клеми від ТЕНу;
  • витягнути його зі стакана та встановити новий.

Після встановлення нового нагрівального елемента, складання бойлера виконують у зворотній послідовності.

Якщо ваш бойлер має звичайний “мокрий” ТЕН, для його заміни потрібно повністю злити воду з бака. Заміна виконується у наступній послідовності:

  1. Апарат повністю відключається від електрики.
  2. Перекривається вентиль подачі холодної води до бойлера.
  3. Воду зливають у заздалегідь підготовлену ємність через захисний клапан або викрутивши шланг подачі холодної води і відкривши “гарячий” кран на одному із змішувачів внутрішнього водопроводу.
  4. Демонтують нижню пластикову панель, під якою знаходяться електричні компоненти бойлера.
  5. Після цього звільняють кріплення термостата та знімають його. Правильне розташування проводів слід зняти на камеру мобілки або занотувати на папері.
  6. Підставте під бойлер велику ємність.
  7. Неспішно витягніть ТЕН, похитуючи фланець. Попередньо потрібно відкрутити всі кріплення (їх тип залежить від моделі та виробника) та від’єднати клеми підключення електрики.
  8. Виконайте профілактику бака.
  9. Встановіть новий нагрівач.
  10. Зберіть пристрій у зворотній послідовності. При складанні зверніть увагу на гумову прокладку. За потреби замініть її, оскільки часто вона є причиною того, що бойлер тече знизу.

Для зручності роботи водонагрівач, після зливу води та від’єднання шлангів, можна зняти зі стіни та всі наступні дії виконувати на підлозі.

Як визначити несправність та замінити анод бойлера

Для ефективного захисту внутрішніх елементів бака, що знаходяться у безпосередньому контакті з водою, магнієвий електрод змінюють через певний проміжок часу, вказаний у посібнику користувача.

Також заміну анода роблять щоразу після розкриття бака бойлер (при заміні ТЕНу). Зазвичай він встановлюється поблизу ТЕНуі визначити ступінь його зношування можна візуально.

Як замінити магнієвий анод водонагрівача

Для заміни магнієвого анода виконують розгерметизацію бака (як описано в попередньому розділі), після чого старий стрижень анода відкручують від місця кріплення і встановлюють нову деталь.

Як замінити термостат водонагрівача

У бойлерах з електромеханічним керуванням для регулювання температури використовують термостат. Його робоча речовина в герметичній трубці, розширюючись чи стискаючись залежно від температури рідини в баку, своїми контактами включає або відключає нагрівання. Перевірити справність термостата можна тестером або мультиметром, вимірюючи опір на контактній групі за різної температури води. У початковому положенні, коли вода холодна, контакти повинні бути замкнуті, подаючи напругу живлення на ТЕН. При нагріванні до необхідної температури вони розмикаються, відключаючи нагрівач.

Для заміни несправного термостата потрібно знеструмити прилад, зняти нижню панель, звільнити терморегулятор від кріплень та відключити дроти (попередньо сфотографувавши їх правильне підключення). Після цього деталь виймають, і на її місце встановлюють справну запчастину.

Як замінити датчик температури бойлера

У версіях бойлерів з електронним керуванням за підтримання температури відповідає плата. У таких водонагрівачах можна точно встановити температуру, а також запрограмувати прилад на нагрівання води за часом. Інформацію про температуру води плата керування отримує від датчика, який розташований у баку і, залежно від температури, змінює свої параметри (зазвичай опір). Про поломку датчика можна судити з непередбачуваної зміни температури води або відсутності нагрівання. Заміна датчика виконується аналогічно заміні термостата і не складає особливих труднощів.

Як замінити запобіжний клапан водонагрівача

Для більш надійного захисту електроводонагрівачів від вибуху при перегріванні, на вході бойлера встановлюється запобіжний клапан (багато хто називає його зливним). При відмові штатного терморегулятора та термозахисту, при підвищенні тиску в баку клапан відкривається і випускає надлишки рідини.

Також майстри с сервіс-центру https://odessa-remont.com.ua/ попереджають що частинки домішок води потрапляють у клапан і він починає підтікати. У таких випадках найкраще встановити новий захист. Для цього перекривають вхідний вентиль, зливають воду та змінюють зливальний клапан на новий.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна