Російський корабель стріляниною зупинив турецький суховантаж, який ішов в Ізмаїл

Російські військові відкрили попереджувальний вогонь, щоб примусово зупинити турецьке суховантажне судно “Шукрю Окан”, яке під прапором Палау прямувало в порт “Ізмаїл” на Одещині.

Про це з просиланням на “міноборони” РФ повідомила офіційна інформагенція РФ “РИА Новости“.

Як заявили в силовому відомстві держави-агресора, “13 серпня близько 6:40 у південно-західній частині Чорного моря патрульний корабель Чорноморського флоту “Василий Быков”, який здійснював контроль судноплавства, виявив суховантаж “Сукра Окан” (турецькою мовою судно називається Şükrü Okan – “Н”) під прапором Палау, який прямував в український порт Ізмаїл”.

“На вимогу зупинки для огляду на предмет перевезення заборонених вантажів капітан суховантажу не відреагував”, – заявляє Росія.

Тому російські військові вирішили зупинити іноземне судно “примусово”: відкрили “попереджувальний вогонь з автоматичної стрілецької зброї”.

“З метою огляду суховантажу” з борта “Василия Быкова” був піднятий гелікоптер Ка-29 із групою російських військовослужбовців.

Як заявляють росіяни, за результатами радіоперемовин іноземний суховантаж застопорив хід, і російська “оглядова група” висадилася на його палубу.

Стверджується, що після завершення роботи цієї групи на борту “Шукрю Окан” продовжив рух у порт Ізмаїл.

Водночас речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк зазначає, що ця інформація не підтверджена. А OSINT-спільнота InformNapalm пише, що окупанти збрехали про “огляд” судна. За їхньою інформацією, “Шюкрю Окан” відкинув вимоги росіян. Однак тимчасово змінив курс у напрямку територіальних вод Туреччини.

Довідка

За даними сайту MarineTraffic, “Шукрю Окан” – турецьке суховантажне судно, що базується в Стамбулі.

7 серпня судно вийшло з грецького порту Халкіда, щоб 14 серпня прибути в Ізмаїл. Станом середину дня 13 серпня суховантаж перебував біля берегів Болгарії, південніше від Бургаса.

Контекст

Як писала “Новинарня“, 10 серпня Україна оголосила тимчасові коридори в Чорному морі для торговельних суден, що йдуть із та до українських портів. Через блокаду портів росіянами останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса ще 16 липня.

Після цього ВМС України повідомили про початок реєстрації торгових суден, які готові пройти тимчасовими коридорами в Чорному морі до українських портів. Водночас судновласників та капітанів кораблів попередили про загрозу від окупантів та мінну небезпеку.

Раніше, одразу після виходу із “зернової угоди”, так зване “міноборони” РФ заявило, що розглядатиме всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, як “потенційних перевізників вантажів військового призначення”.

Читайте також:
Експерт показав на мапі, як змінилися маршрути судноплавства в Чорному морі через загрозу військ РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна