Член ЦВК Буглак виїхав до Голлівуда та за “дистанційну роботу” отримав із держбюджету України 1,5 млн грн, – “Схеми”

Член Центральної виборчої комісії Юрій Буглак виїхав з України за 12 днів до повномасштабного вторгнення РФ і з того часу не повертався. Він живе з родиною у США, поблизу Маямі (штат Флорида) та за “дистанційну роботу” отримав із держбюджету платню в розмірі 1,5 млн гривень, в тому числі матеріальну допомогу “для вирішення соціально-побутових питань”.

Про це йдеться в розслідуванні програми “Схеми” “Радіо Свобода”.

Юрій Буглак вилетів з аеропорту “Бориспіль” 12 лютого 2022 року рейсом до Стамбула. Із наступного дня до 9 березня в члена ЦВК була запланована відпустка. Вона закінчилася, але публічний службовець так і не повернувся до України, з’ясували журналісти “Схем” завдяки джерелам із доступом до даних про перетин кордону.

“На рішення залишитися за кордоном не вплинув і заклик президента Володимира Зеленського. Він 14 лютого 2022 року звернувся до «всіх представників держави», закликавши повернутися впродовж 24 годин до України”, – ідеться в публікації.

Як з’ясували “Схеми”, після виїзду за кордон Буглак продовжував отримувати зарплату з бюджету, працюючи дистанційно майже рік. Загалом він отримав заробітну плату та інші виплати на суму 1,5 мільйона гривень. А з 9 березня 2023 року – пішов у відпустку для догляду за дитиною зі збереженням посади. З цього дня члени ЦВК знову повинні були засідати офлайн, тобто працювати на своїх робочих місцях. Як член ЦВК Буглак повинен був “вести особистий прийом громадян”.

Живучи за кордоном, член ЦВК Юрій Буглак восени 2022 року двічі просив про матеріальну допомогу з бюджету України – “на оздоровлення” та “для вирішення соціально-побутових питань у зв’язку з народженням дитини” – І отримав цю допомогу, загалом у розмірі 230 тисяч гривень, пише видання.

Перебуваючи за межами України, Юрій Буглак приєднувався до онлайн засідань Центральної виборчої комісії протягом 2022-го року і до березня 2023 року. Вони проводилися по кілька разів на місяць. Для прикладу, у березні 2022 року ЦВК засідала один раз 19 хвилин, а у квітні двічі – 23 і 7 хвилин. Востаннє на онлайн засідання ЦВК Юрій Буглак увімкнувся у лютому 2023 року, зустріч тривала 13 хвилин.

Сам Буглак у коментарі “Схемам” сказав, що має “особисті обставини”, і, на його думку, він не порушував українських законів, бо виїхав до вторгнення, а з його початком ЦВК перейшла на дистанційну роботу.

Юрій Буглак відмовився відповісти, де саме він перебуває зараз. “Ви журналіст-розслідувач і маєте змогу встановити моє місцезнаходження”, – сказав він.

Як з’ясували “Схеми”, родина посадовця живе у передмісті Маямі. Конкретне місце проживання журналісти встановили із соціальних мереж дружини Юрія Буглака, матері його дитини Тетяни Ртищевої. У своєму профайлі LinkedIn вона вказує, що з січня 2022 року живе у Голлівуді, штат Флорида – це містечко поруч із Маямі на узбережжі Атлантичного океану.

Юрій Буглак разом із дружиною Тетяною – учасники групи в Telegram під назвою “Барахолка в Маями”.

Також Тетяна – учасниця групи “Живем в Майами, говорим по-русски” у Facebook. Там вона опублікувала світлину, завдяки якій журналістам вдалося вирахувати локацію, де вона була зроблена.

Це житловий комплекс The Wave у місті Голлівуд штату Флорида, просто на узбережжі Атлантичного океану. У комплексі є басейни, спа, фітнес-центр та свій вихід до пляжу.

“У кожної людини в певний момент є індивідуальна ситуація, яка стосується її життя, здоров’я, її сім’ї, і так далі… Я не олігарх і не депутат”, – так Буглак пояснив журналістам, чому він не в Україні. На його думку, заклик президента повертатися не поширювався на членів ЦВК. Адже Центрвиборчком один із перших дозволив працювати дистанційно.

“Скажіть, хіба є різниця перебувати, наприклад, у місті Ужгород або в місті Івано-Франківськ, або в місті Вінниця, чи в якомусь закордонному місті, працювати і отримати зарплату? В чому різниця? В місті Кошице і місті Ужгород. В чому різниця для посадовця, якщо він має право працювати дистанційно?” – каже Буглак.

Голова ЦВК Олег Діденко у коментарі “Схемам” сказав, що з юридичної точки зору у нього не було підстав внести подання на звільнення Буглака з посади, хоча “з морального боку тут може бути багато питань”.

Як пишуть “Схеми”, в Україні Буглак має під Києвом чотири земельні ділянки загальною площею майже 50 соток. Володіє двома будинками – на 390 і 85 квадратів – у Вишгороді та селі Хотянівка Вишгородського району. А також двома квартирами – у центрі Києва та на Подолі. Ще дві квартири в столиці має його дружина. Дані про це обліковуються у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

В останній, публічно доступній декларації за 2018 рік посадовець задекларував позашляховики Land Rover Discovery Sport 2017 року та Land Rover Freelander 2013 року, а також колекцію дорогих годинників: Rotap Maranello з рожевого золота, Breguet – із жовтого, Chopard з білого та Marius Lacroix – з титановим корпусом, а також смарт годинник Louis Vuitton. Тоді Буглак декларував, що має готівкою 990 тисяч доларів, 725 тисяч гривень та 120 тисяч євро.

Хоча під час воєнного стану немає виборів, ЦВК все одно працює, бо це постійнодіючий орган.

Юрій Буглак – колишній головний юридичний радник кондитерської корпорації “Roshen”, колишній депутат Верховної Ради від партії “Блок Петра Порошенка”. До Центрвиборчкому його обрали 2019 року за квотою БПП.

Читайте також:
Суд обрав запобіжний захід для депутата Дубінського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна