У війську України запровадили аксесуар для воїнів частин, відзначених “За мужність та відвагу”

У Збройних силах України та інших структурах Сил оборони запровадили спеціальний елемент для форми військовослужбовців тих підрозділів, які в ході повномасштабної війни з РФ нагороджені відзнакою “За мужність та відвагу”. Фактично – це спрощений аксельбант.

Як передає “Новинарня“, відповідний наказ підписав міністр оборони Олексій Резніков 26 травня 2023 року. Надалі наказ був зареєстрований у Міністерстві юстиції.

Наказ МОУ “Про встановлення Опису, Малюнків та порядку носіння знаків “За мужність та відвагу” виданий на виконання указу президента України від 5 травня 2023 року “Про почесну відзнаку “За мужність та відвагу” з метою запровадження знаків для військовослужбовців військових частин (з’єднань), відзначених почесною відзнакою “За мужність та відвагу”.

Згідно з наказом, знак “За мужність та відвагу” має вигляд плетеної коси завдовжки 65 ± 3 см, сплетеної зі шнура, та носиться з парадно-вихідною, парадною та повсякденною формою одягу на лівому плечі.

У мережі його вже назвали “аналогом гвардійського знаку радянської армії”.

Передбачено різні кольори цього аксесуару для воїнів різних родів військ та структур:

  1. зеленого захисного кольору, до якого вплетені золотаві металізовані нитки – для військовослужбовців Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (крім категорій, яким визначені окремі знаки);
  2. сіроблакитного кольору, до якого вплетені золотаві металізовані нитки – для військовослужбовців Повітряних Сил Збройних Сил України та авіаційних частин Державної прикордонної служби України;
  3. чорного кольору, до якого вплетені золотаві металізовані нитки – для військовослужбовців Військово-Морських Сил Збройних Сил України та Морської охорони Державної прикордонної служби України;
  4. сіросталевого кольору, до якого вплетені золотаві металізовані нитки – для військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Кінці коси з’єднані між собою за допомогою хлястика зі шкірозамінника (крім військовослужбовців, що мають корабельні військові звання) або прямокутного клапана, сплетеного зі шнура (для військовослужбовців ВМС ЗСУ, що мають корабельні військові звання та Морської охорони Державної прикордонної служби України).

Читайте також:
День піхоти: почесну відзнаку “За мужність та відвагу” отримали сім бригад ЗСУ

Відзнаки “За мужність та відвагу” отримали вісім підрозділів ЗСУ

Відзнаку “За мужність та відвагу” отримали бригада і полк Нацгвардії

Президент надав відзнаку “За мужність та відвагу” полку Нацгвардії з Донеччини

Відзнаки “За мужність та відвагу” надалі військовим частинам ССО і Повітряних сил ЗСУ

Відзнакою “За мужність та відвагу” нагороджені два центри ССО ЗСУ

Почесну відзнаку “За мужність та відвагу” отримали п’ять військових частин ДШВ

Відзнаку “За мужність та відвагу” отримали два флотські підрозділи ВМСУ

Частини Повітряних сил ЗСУ отримали відзнаки “За мужність та відвагу”

День ПС ЗСУ: президент вручив повітряникам нагороди, надав бригадам відзнаки та почесні найменування

“Вибір України – бути силою у світовій історії”. Зеленський виступив на Михайлівській площі та роздав нагороди з нагоди Дня Української Державності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна