У мережі показали наслідки ракетного удару ЗСУ по Чонгарському залізничному мосту

У мережі з’явилися фото наслідків атаки ЗСУ на залізничний Чонгарський міст, який з’єднує окупований Росією Крим та території Херсонської області – як супутникові, так і з землі поруч з об’єктом.

Фотографії з супутника продемонстрував 30 липня у твіттері OSINT-дослідник Гіденорі Ватанаве.

На думку коментатора, світлини підтверджують пошкодження мосту.

Ватанаве порівняв супутникові фото від 24-го і 30 липня, вказавши на пошкоджену ділянку, яка на свіжішому фото помітно змінилася.

Також аналітик зазначив, що на північ від мосту стоїть поїзд (що опосередковано підтверджує неможливість руху цією ділянкою).

Також у мережі поширюють неверифіковане фото імовірних наслідків прильоту ракети Storm Shadow біля цього залізничного мосту через Сиваш. На знімку видно, що залізничне полотно перед в’їздом на міст отримало пошкодження і його треба ремонтувати. Водночас важко, чи пошкоджений сам міст.

Ідеться про міст, по якому проходить залізнична колія, що сполучає Джанкой і Мелітополь. Її виведення з ладу значно ускладнить для росіян військову логістику між Кримом та захопленими територіями Херсонської і Запорізької областей.

Передісторія і слабкий розголос

Це вже не перший ракетний обстріл українськими силами мостових переїздів на Чонгарському перешийку, що веде до Криму. Раніше, 22 червня, був серйозно уражений ЗСУ Чонгарський автомобільний міст, тоді теж було задіяно ракети Storm Shadow. Українські війська підтвердили це.

29 липня Центр стратегічних комунікацій Збройних сил України підтвердив, що українські військові уразили вже залізничний Чонгарський міст на адмінкордоні з Кримом. Керівниця об’єднаного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк назвала удар “філігранним” і наголосила, що окупантам знову доведеться розбудовувати логістику й шукати об’їзні шляхи для сполучення з Кримом.

Факт обстрілу визнав “гауляйтер” окупованої частини Херсонщини Володимир Сальдо. Однак подальша відсутність реакції російських “воєнкорів” на удар України по Чонгарському мосту може свідчити про те, що Кремль наказав їм утримуватися від висвітлення певних тем, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). На їхню думку, це “помітний перегин” у російському висвітленні подібних тем. Єдиним джерелом, яке прокоментувало удари, ISW називає місцевий новинний Telegram-канал, який поширював заяви російських туристів про закриття руху мостом.

Читайте також:
Міноборони Росії заявило про наліт українських безпілотників на окупований Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна