Череватий підтвердив використання ЗСУ касетних боєприпасів біля Бахмута

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий підтвердив, що українські війська вже використовують касетні боєприпаси під Бахмутом.

Про це у вівторок, 25 липня, він сказав в ефірі телемарафону, цитує “УП“.

“ЗСУ використовують всю лінійку боєприпасів надану нам партнерами і роблять це ефективно. Те, що про це згадують російські воєнкори,  – комплімент нашим артилеристам”, – сказав він.

Череватий також прокоментував просування ворога біля Новоєгорівки на Сватівському напрямку.

“Там ситуація контрольована. Якщо відбуваються якість рухи, то це в рамках тактичних пересувань. І якогось значного успіху ворогу не вдалось досягнути, незважаючи на те, що він останній тиждень намагався концентрувати там максимальні зусилля”.

Нагадаємо, ЗСУ мають успіх біля Старомайорського на Донеччині. Там наші воїни просунулися на 500 метрів уздовж лінії фронту та до 750 – углиб ворога.

Крім того, українські війська вибили окупантів з позицій біля села Андріївка на Бахмутському напрямку у Донецькій області та ведуть наступальні дії північніше та південніше Бахмута.

Читайте також:
Україна відзвітує перед Пентагоном щодо використання касетних боєприпасів

Передісторія

Сполучені Штати 7 липня оголосили про новий пакет військової допомоги для підтримки української армії, яка містить касетні боєприпаси.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський 13 липня заявив, що Україна вже отримала касетні боєприпаси від США.

У Росії та деяких інших країнах і політичних колах висловлювалися проти, адже така зброя з високим вражаючим ефектом може нашкодити цивільному населенню.

Президент Зеленський наголосив, що Україна буде використовувати касетні боєприпаси на своїй землі, що є справедливим по відношенню до ворога.

18 липня командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що американські касетні боєприпаси вже прибули в Україну і незабаром будуть готові до використання; за інформацією ЗМІ, їх планують застосувати у Бахмуті.

Що відомо про касетні боєприпаси

Касетні засоби ураження (бомби, боєприпаси, снаряди) містять від двох до кількох сотень однотипних касетних бойових елементів, які розкидаються на заданій висоті над поверхнею землі. Розкидані над певною територією бойові елементи забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком.

У 2008 році понад 100 країн на конференції в Дубліні ухвалили угоду про заборону касетних бомб, оскільки ті є «ненадійною та неточною зброєю», яка часто вражає цивільних навіть після закінчення збройного конфлікту. Проти договору виступила низка країн, зокрема Росія та Сполучені Штати. Україна також не приєдналася до цієї конвенції.

Пентагон 7 липня оголосив про надання Україні нового військового пакета допомоги, який, зокрема, містить касетні артилерійські снаряди DPICM. У Пентагоні зазначали, що ці боєприпаси додадуть протитанкові та протипіхотні потужності на полі бою.

Міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що існує 5 принципів, за якими Україна використовуватиме нове озброєння. Зокрема, касетні снаряди будуть застосовувати лише проти російських військ на тимчасово окупованих територіях, а після перемоги зони використання цих боєприпасів стануть пріоритетними для розмінування.

Читайте також:
На фронті – 35 боєзіткнень, ЗСУ успішно відбивають атаки противника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна