Пентагон надає Україні 42-й пакет: касетні боєприпаси із застереженням, ракети, гаубиці, десятки Bradley, Stryker, і не тільки

Міністерство оборони Сполучених Штатів офіційно оголосило про новий пакет військової допомоги Україні на суму 800 мільйонів доларів, у якому присутні зокрема касетні боєприпаси – щодо них є застереження.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Пентагону у п’ятницю, 7 липня.

“Сьогодні міністерство оборони [США] оголосило про додаткову безпекову допомогу для задоволення критичних потреб України у сфері безпеки та оборони. Цей дозвіл є 42-м вилученням обладнання із запасів Пентагону для України з серпня 2021 року. Цей пакет забезпечить Україну додатковими артилерійськими системами та боєприпасами, включаючи високоефективні та надійні вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (DPICM) (касетні боєприпаси – “Н”), щодо яких президентська адміністрація провела широкі консультації з Конгресом, нашими союзниками та партнерами. Він також включає додаткові боєприпаси для систем протиповітряної оборони, броньовану техніку, протитанкове озброєння та інше обладнання, щоб допомогти Україні захистити свій народ і протистояти загарбницькій війні з боку Росії”, – сказано в заяві із Вашингтона.

42-й пакет включає:

  • додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot;
  • ракети ППО AIM-7;
  • переносні зенітні комплекси Stinger;
  • додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS);
  • 31 155-мм гаубиць;
  • 155-мм артилерійські снаряди, включаючи DPICM (касетні снаряди), і 105-мм артилерійські снаряди;
  • 32 бойові машини піхоти Bradley;
  • 32 бронетранспортери Stryker;
  • обладнання для розмінування;
  • ракети трубного запуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW);
  • Javelin та інші протитанкові системи й ракети;
  • високоточні авіаційні боєприпаси;
  • безпілотні літальні системи Penguin;
  • 27 тактичних автомобілів для підйому техніки;
  • 10 тактичних автомобілів для буксирування та перевезення техніки;
  • підривні боєприпаси та системи для прибирання перешкод;
  • стрілецьку зброю та понад 28 мільйонів патронів до стрілецької зброї і гранат;
  • запчастини та інше польове обладнання.

“Сполучені Штати і надалі працюватимуть зі своїми союзниками та партнерами, щоб забезпечити Україну можливостями для задоволення її безпосередніх потреб на полі бою і довгострокових потреб у допомозі у сфері безпеки”, – повторили в Пентагоні.

Перед тим заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль зазначив на брифінгу, що новий пакет дозволить надати Україні “сотні тисяч одиниць боєприпасів негайно”.

Він вказав, що з новим пакетом загальна сума військової допомоги Україні з боку Сполучених Штатів з початку повномасштабного вторгнення Росії перевищила 41,3 мільярда доларів.

Питання касетних боєприпасів

Надання 42-го пакету допомоги супроводжувалося дискусіями щодо надання Україні касетних боєприпасів для кращого ураження живої сили російських окупантів.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван цього ж дня підтвердив, що Україна зверталася до Вашингтона з проханням надати касетні снаряди, і уряд США визнає потребу ЗСУ в них, надто з огляду на те, що наразі не розгорнуто достатні потужності у виробництві звичайних артилерійських боєприпасів.

У Білому домі вказали на те, що Україна зобов’язалася мінімізувати ризик використання касетних боєприпасів проти цивільного населення.

По-друге, наголосив Салліван, Росія активно використовує касетні боєприпаси з початку цієї війни, завдаючи шкоди цивільному населенню України.

“Україна просила касетні боєприпаси, щоб захистити свою суверенну територію. Касетні боєприпаси, які ми б надали, матимуть коефіцієнт нерозірваних суббоєприпасів не більше 2,5%”, – підкреслив радник Байдена.

Залишки касетного снаряду від “Урагану” окупантів на вулиці в Чернігові, весна 2022

“Це рішення, яке ми відкладали. Це рішення, яке вимагало дуже ретельного аналізу потенційної шкоди для цивільного населення. І коли ми врахували все разом, члени команди з національної безпеки одностайно рекомендували це рішення, і президент Байден зрештою вирішив після консультацій із союзниками, партнерами й членами Конгресу рухатись далі в цьому напрямі”, – пояснив Салліван.

Касетні боєприпаси після першого розриву викидають велику кількість дрібних елементів, тому їх вважають більш небезпечними для цивільного населення. Також у цих боєприпасів порівно високий відсоток нерозривання, через що вони становлять небезпеку протягом багатьох років після завершення конфлікту.

У 2008 року понад 120 країн схвалили договір про заборону виробництва, використання й накопичення касетних боєприпасів. Сполучені Штати, Росія та Україна відмовилися приєднатися до нього.

Читайте також:
На Запоріжжі росіяни обстріляли село касетними фосфорними снарядами: п’ятеро поранених, є руйнування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна