Україна відзвітує перед Пентагоном щодо використання касетних боєприпасів

Україна цього тижня передасть Пентагону звіт щодо використання касетних боєприпасів, які США надали нашій країні в одному з останніх пакетів військової допомоги.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю CNN, опублікованому 24 липня.

Він зазначив, що передасть звіт Вашингтону “ймовірно, в понеділок або вівторок”, тобто 24 чи 25 липня.

“Ми будемо звітувати про результати використання (касетних боєприпасів – ред.), тому я думаю, що наступного тижня у мене буде перша доповідь, і я поділюся нею з моїми партнерами в Пентагоні. Я сподіваюся, що вони (касетні снаряди – ред.) будуть ефективнішими, ніж звичайні боєприпаси”, – сказав міністр.

Резніков зазначив, що звіт є частиною угоди з Пентагоном щодо передачі касетних боєприпасів.

Нагадаємо, 7 липня США офіційно оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму 800 мільйонів доларів, до якого ввійшли касетні боєприпаси.

Що відомо про касетні боєприпаси

Касетні засоби ураження (бомби, боєприпаси, снаряди) містять від двох до кількох сотень однотипних касетних бойових елементів, які розкидаються на заданій висоті над поверхнею землі. Розкидані над певною територією бойові елементи забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком.

У 2008 році понад 100 країн на конференції в Дубліні ухвалили угоду про заборону касетних бомб, оскільки ті є «ненадійною та неточною зброєю», яка часто вражає цивільних навіть після закінчення збройного конфлікту. Проти договору виступила низка країн, зокрема Росія та Сполучені Штати. Україна також не приєдналася до цієї конвенції.

Пентагон 7 липня оголосив про надання Україні нового військового пакета допомоги, який, зокрема, містить касетні артилерійські снаряди DPICM. У Пентагоні зазначали, що ці боєприпаси додадуть протитанкові та протипіхотні потужності на полі бою.

Міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що існує 5 принципів, за якими Україна використовуватиме нове озброєння. Зокрема, касетні снаряди будуть застосовувати лише проти російських військ на тимчасово окупованих територіях, а після перемоги зони використання цих боєприпасів стануть пріоритетними для розмінування.

Читайте також:
ЗСУ вже застосували американські касетні боєприпаси проти росіян, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна