США вже передали Україні касетні боєприпаси, – Тарнавський

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” бригадний генерал Олександр Тарнавський підтвердив, що Сполучені Штати вже передали Україні касетні боєприпаси.

Про це він сказав в коментарі CNN 13 липня.

«Ми щойно їх отримали, ще не використовували, але вони можуть радикально змінити [ситуацію на полі бою]», — сказав Тарнавський.

За його словами, росіяни теж розуміють, що з цими боєприпасами українські війська матимуть перевагу. Тому, на думку генерала, окупанти «віддадуть ту ділянку місцевості, де можна цим скористатися».

Вище керівництво України визначатиметься з ділянками території, де можна використовувати касетні боєприпаси, додав Тарнавський і відзначив, що «це дуже потужна зброя».

Генерал наголосив, що ці боєприпаси заборонено використовувати в густонаселених районах, навіть якщо вони окуповані російськими військами. США заявляли, що отримали письмові гарантії від України про те, що ЗСУ не використовуватимуть касетні боєприпаси в районах з цивільним населенням.

Що відомо про касетні боєприпаси

Касетні засоби ураження (бомби, боєприпаси, снаряди) містять від двох до кількох сотень однотипних касетних бойових елементів, які розкидаються на заданій висоті над поверхнею землі. Розкидані над певною територією бойові елементи забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком.
У 2008 році понад 100 країн на конференції в Дубліні ухвалили угоду про заборону касетних бомб, оскільки ті є «ненадійною та неточною зброєю», яка часто вражає цивільних навіть після закінчення збройного конфлікту. Проти договору виступила низка країн, зокрема Росія та Сполучені Штати. Україна також не приєдналася до цієї конвенції.
Пентагон 7 липня оголосив про надання Україні нового військового пакета допомоги, який, зокрема, містить касетні артилерійські снаряди DPICM. У Пентагоні зазначали, що ці боєприпаси додадуть протитанкові та протипіхотні потужності на полі бою.
Міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що існує 5 принципів, за якими Україна використовуватиме нове озброєння. Зокрема, касетні снаряди будуть застосовувати лише проти російських військ на тимчасово окупованих територіях, а після перемоги зони використання цих боєприпасів стануть пріоритетними для розмінування.

Читайте також:
Game changer: Зеленський і Резніков прокоментували роль касетних боєприпасів на полі бою з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна