Місія ЮНЕСКО їде в Одесу інспектувати архітектурну спадщину після ракетного удару Росії

Днями до Одеси прибуде місія Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), яка здійснить попередню оцінку пошкоджень об’єктів культурної спадщини, що постраждали внаслідок російської атаки в ніч на неділю, 23 липня.

Про це 24 липня повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

“В Організації підкреслили, що умисне завдання ударів по культурних об’єктах та їхнє знищення й пошкодження можна прирівняти до воєнного злочину. Проте Росія досі має членство в ЮНЕСКО”, – сказано в повідомленні МКІП.

У міністерстві наголосили, що очікують активних дій для збереження та відновлення української культурної спадщини, а також закликають виключити РФ зі складу країн-учасниць ЮНЕСКО.

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 23 липня Росія атакувала Одеську область п’ятьма видами ракет – загалом 19 ракетами, задіявши “Калібри”, “Онікси”, Х-22 і дві модифікації балістичних ракет “Іскандер”. Дев’ять крилатих ракет було збито. Відомо про одного загиблого та 21 постраждалих, серед яких – четверо дітей.
Поруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор “УПЦ МП”. За попередньою інформацією, внаслідок нічної ракетної атаки в Одесі пошкоджено 25 пам’яток архітектури.
Загалом унаслідок нічної ракетної атаки РФ в Одесі пошкоджено понад 40 будівель, серед них – п’ять дошкільних закладів, повідомила Одеська міськрада.

Удар по центру міста завданий попри те, що історичний центр Одеси із січня 2023 року включений до Основного списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте також:
ЮНЕСКО рішуче засудило атаку РФ на історичний центр Одеси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна