“Під захистом ЮНЕСКО”: Історичний центр Одеси внесли у список Всесвітньої спадщини

Історичний центр Одеси внесено у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Історичний центр міста-порту Одеса” включено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою”, – написав він.

“Дипломатична перемога! Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щойно включив культурно-історичну пам’ятку “Історичний центр міста-порту Одеса” до Списку всесвітньої спадщини під загрозою. Це означає, що українське місто Одеса перебуватиме під захистом ЮНЕСКО“, –пояснила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Національна комісія України у справах ЮНЕСКО висловила вдячність голові Комітету всесвітньої спадщини принцесі Хайфу Аль Могрін за рішучу позицію та відсіч спробам Росії зірвати розгляд українського досьє під час сесії Комітету.

“Внесення культурно-історичної пам’ятки “Історичний центр міста-порту Одеси” до Списку Всесвітньої спадщини під загрозою дозволить захистити культурну спадщину Одеси і зберегти її від російських загарбників, які неодноразово спрямовували свої ракетні удари на місто”, – зазначається в заяві Нацкомісії.

“Україна високо цінує підтримку з боку ЮНЕСКО зусиль щодо збереження національної культурної спадщини.

Разом нам вже вдалося захистити унікальний кримськотатарський національний орнамент орьнек шляхом його внесення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Безумовним досягненням також стало внесення елементу “Культура приготування українського борщу” до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони”, – наголосили в Нацкомісії у справах ЮНЕСКО.

У серпні 2022 року Мінінстерство культури й інформполітики ініціювало включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою.
У жовтні Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл “Історичний центр міста-порту Одеси”, а президент Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо включення історичного центру Одеси до списку.

Читайте також:
“Це перемога саме над Росією”: борщ внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна