ЮНЕСКО рішуче засудило атаку РФ на історичний центр Одеси

В Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) рішуче засудили ракетну атаку Росії по історичному центру Одеси, скоєну в ніч на 23 липня і закликали РФ дотримуватися конвенцій із захисту культурних цінностей.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у пресрелізі організації, розісланому в неділю, 23 липня, після 20:00 за київським часом.

ЮНЕСКО глибоко стривожене та найрішучішим чином засуджує зухвалу атаку російських військ, яка уразила кілька культурних об’єктів у центрі міста Одеса, що є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Історичний центр Одеси”, – наголошується в заяві.

Як зазначають в організації, цей напад стався лише через кілька днів після інших атак, які зачепили на багато об’єктів культурної спадщини на територіях у Львові та Одесі, що охороняються Конвенцією всесвітньої спадщини.

“Це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства проти культурної спадщини України. Я рішуче засуджую цей напад на культуру та закликаю Російську Федерацію вжити суттєвих заходів для дотримання своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом, включаючи Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року та Конвенцію про всесвітню спадщину 1972 року”, – заявила генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле.

В ЮНЕСКО нагадують, що Азуле відвідала Одесу 4 квітня 2023 року, щоб зустрітися з керівниками об’єктів Всесвітньої спадщини та зацікавленими сторонами культурного сектору.

“ЮНЕСКО й надалі співпрацюватиме з менеджерами об’єктів Всесвітньої спадщини, місцевою та національною владою для визначення нагальних потреб у допомозі. Найближчими днями в Одесу прибуде місія ЮНЕСКО, яка проведе попередню оцінку збитків”, – зазначається в пресрелізі.

В організації також зауважили, що “ці напади суперечать нещодавнім заявам влади Росії щодо вжиття запобіжних заходів для збереження об’єктів Всесвітньої спадщини в Україні”.

“Навмисне знищення культурних об’єктів може бути розцінене як воєнний злочин, що визнано резолюцією 2347 Ради Безпеки ООН, постійним членом якої є Російська Федерація”, – наголосили в ЮНЕСКО.

21 липня ЮНЕСКО вже видавало заяву із засудженням обстрілів Одеси, що завдали шкоди також культурним об’єктам, зокрема кільком музеям.

Після обстрілу історичного центру Одеси 23 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту засудити цей варварський воєнний злочин.

Читайте також:
Під захистом ЮНЕСКО: ракетний удар РФ пошкодив 25 пам’яток архітектури в історичному центрі Одеси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна