Гендиректорка ЮНЕСКО в Києві долучилася до створення музею борщу і привезла сертифікат Всесвітньої спадщини для Одеси

Під час візиту до України генеральна директорка ЮНЕСКО (Організація Об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури) Одрі Азуле зустрілася з президентом Зеленським, міністром культури Ткаченком та долучилася до приготування борщу з кухарем Клопотенком.

“Провів зустріч із генеральною директоркою ЮНЕСКО Одрі Азуле. Дякую за реальні результати роботи й підтримки України. Ми воюємо на полі битви за цінності демократії, свою свободу та незалежність, за майбутнє наших дітей, а також за наші історичні цінності та культурне надбання. Дуже важливо їх захистити”, – написав Зеленський у телеграмі в понеділок, 3 квітня.

Під час зустрічі Одрі Азуле передала Зеленському сертифікат про внесення історичного центру міста Одеси до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою.

Фото: пресслужба президента

Як повідомляє пресслужба президента, під час зустрічі Зеленський поінформував Азуле про зруйновані та пошкоджені Росією українські культурні об’єкти, зазначивши, що їх загальна кількість становить приблизно 1 190, а також про викрадення та незаконне вивезення українських культурних цінностей із тимчасово окупованих територій.

У цьому контексті президент акцентував на важливості лідерської ролі ЮНЕСКО в залученні міжнародних партнерів до відновлення постраждалої культурної спадщини України.

Глава держави високо оцінив допомогу ЮНЕСКО в реалізації низки проєктів в Україні, зокрема щодо забезпечення безперервності освіти та програми ментального здоров’я, яка реалізується під патронатом першої леді.

Цього ж дня гендиректорка ЮНЕСКО  долучилася до приготування борщу та дегустації страви в одному зі столичних ресторанів Києва під час презентації ідеї “музею борщу”.

Захід був організований експерткою, менеджером подання борщу до ЮНЕСКО Мариною Соботюк та шеф-кухарем Євгеном Клопотенком, повідомляє “Укрінформ“.

Гендиректорка ЮНЕСКО Одрі Азуле долучилася до приготування борщу та дегустації страви в одному із столичних ресторанів під час презентації ідеї музею борщу.
Фото: “Укрінформ”

“Те, що ми робимо, – це кулінарна дипломатія. Сьогодні ми підготували перформанс, де зазначили, що прагнемо створити музей борщу – і діджитальний, і офлайновий. Таким чином, ми підтримаємо програму ЮНЕСКО зі збереження цього елементу нематеріальної спадщини”, – сказав Клопотенко.

Організатори продемонстрували процес вирощування буряка із зернини до коренеплоду на імпровізованій грядці. Поряд із городиною розмістили банки, наповнені інгредієнтами для традиційної української страви. Гості ресторану ознайомилися з різноманітними дослідженнями про борщ.

Учасники делегації, зокрема гендиректорка ЮНЕСКО Одрі Азуле, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова долучилися до приготування цієї страви.

Надалі готову страву законсервували у скляних банках, після чого Азуле письмово засвідчила, що страва приготована за її участі.

“Це буде першим елементом майбутнього музею борщу”, – сказав Клопотенко.

Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле під час візиту до України відвідає не тільки Київ, але й Одесу.

Читайте також:
“Це перемога саме над Росією”: борщ внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна