Генсек ООН рішуче засудив нові удари Росії по портах Одещини та Миколаєва

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш “рішуче засуджує” російські удари по портових спорудах в Одесі та інших українських чорноморських портах.

Про це 20 липня заявив у Нью-Йорку Стефан Дюжаррік, речник генсека, про що інформує пресслужба системи ООН.

“Ці удари суперечать зобов’язанням Російської Федерації за Меморандумом про взаєморозуміння з Організацією Об’єднаних Націй, в якому зазначено, що “Російська Федерація сприятиме безперешкодному експорту продовольства, соняшникової олії та добрив з контрольованих Україною чорноморських портів”, – ідеться в повідомленні.

Генеральний секретар також нагадав, що руйнування цивільної інфраструктури може становити порушення міжнародного гуманітарного права.

“Ці удари також мають вплив далеко за межами України. Ми вже бачимо негативний вплив на світові ціни на пшеницю та кукурудзу, від чого страждають усі, але особливо –  вразливі люди на глобальному півдні”, – цитує речник Гутерріша.

Зі свого боку, генеральний секретар пообіцяв і надалі докладати всіх зусиль, спрямованих на те, щоб українські та російські продукти і добрива “були доступні на міжнародних ринках, що є частиною його постійних зусиль з подолання голоду і забезпечення стабільних цін на продовольство для споживачів у всьому світі”.

Нагадаємо, третю добу поспіль росіяни б’ють ракетами по портовій та іншій логістичній інфраструктурі півдня України (Одеси, Миколаєва, Чорноморська тощо) – після того, як вони 17 липня оголосили про вихід із зернової угоди. Особливо потужним був комбінований удар по Одесі 19 липня. Уражено зернові та олійні термінали, загинули люди. Знищені 60 тисяч тонн зерна через нічний обстріл Одещини мали відправити до Китаю, повідомив президент Зеленський.

Читайте також:
Гутерріш від ООН надіслав Путіну пропозицію відновити зернову угоду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна