У Вільнюсі погодили створення Ради Україна-НАТО. Перше засідання – завтра за участі Зеленського

Лідери держав Північноатлантичного альянсу на зустрічі у вівторок затвердили створення Ради Україна-НАТО – нового органу взаємодії Києва та Альянсу.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає у вівторок, 11 липня, “Європейська правда”.

“Рада Україна-НАТО – це форум для кризових консультацій і ухвалення рішень, де ми будемо зустрічатись на рівних”, – пояснив генсек Альянсу.

Він підтвердив, що перше засідання Ради відбудеться у Вільнюсі в середу, 12 липня, і в ньому візьме участь президент Володимир Зеленський.

Рада Україна-НАТО замінить попередній формат співпраці Києва та Альянсу – Комісію Україна-НАТО, що існувала з 1997 року і яка працювала у форматі “члени НАТО+1”.
Як пояснював раніше Столтенберг, новий формат відкриває більше можливостей для практичної співпраці. Можливо, буде створено підкомітети, які будуть займатися певними питаннями – наприклад, кібербезпекою чи сумісністю.

Читайте також:
На початку саміту НАТО Україна провела “дипломатичну спецоперацію” та має високі шанси на успіх, – ЗМІ

Саміт НАТО у Вільнюсі. Контекст

Щорічний саміт НАТО пройде у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року.

7 липня генсек Єнс Столтенберг заявив, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Вільнюс. 10 липня повторив цей анонс. Увечері 10 липня Зеленський фактично підтвердив свій візит.
11 липня Білий дім підтвердив зустріч Володимира Зеленського із Джо Байденом у Вільнюсі в середу, 12 липня.

Донедавна вважалося, що Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо Альянс не підготує належне рішення щодо перспективи членства України. На пропозицію Києва, це має бути зафіксоване запрошення до вступу після закінчення війни з РФ та/або зміни безпекової ситуації.

28 червня прем’єрка Естонії анонсувала “сюрприз” щодо членства України в НАТО.
Генсек НАТО Столтенберг розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення щодо членства України.

За запрошення України вже підписалися 23 країни-члени НАТО. Тоді як США та ще деякі країни не погоджуються на швидкий вступ Києва, натомість пропонують інші безпекові гарантії.

10 липня глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Німеччину відмовитися від блокування швидкого приєднання України до НАТО.

Читайте також:
Блок НАТО досяг згоди щодо регіональних планів протидії нападу Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна