“Вони підуть на всяку підлість, а життя у нас одне”: як десантники 80 ошбр штурмують російські окопи під Бахмутом. ВІДЕО

Бійці 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ штурмували та відбили російські позиції на Бахмутському напрямку.

Про це йдеться в новому відео проєкту «Український свідок», знятому на початку червня.

Наймолодшому учаснику штурму – Миколі – всього 20 років. Це його перший бойовий вихід. Хлопець трохи нервує перед бойовим завданням, але твердо заявляє, що до бою готовий. Микола – доброволець.

Підрозділ висувається на світанку, заходить на позиції та починає окопуватись. «Це робиться задля безпеки, — пояснює старшина штурмової роти Віталій. — “Прильот” може статись у будь-який момент».

Річ у тому, що це колишня позиція росіян, яку наші хлопці відбили. Тому росіяни добре знають координати, по яких можна бити артилерією. А отже, слід додатково себе убезпечити.

Далі підрозділ тихо та обережно просувається до ворожих позицій. Це буває дуже непросто. Як каже Віталій, іноді 50 метрів можна долати цілу добу.

Журналісти також поспілкувались із медиками 80 одшбр — Марією, Романом та Сергієм. Вони розповіли про найважче у своїй роботі: коли привозять тіло того, кого ти давно знаєш.

«Коли привозять пораненими або загиблими твоїх друзів або коли в медеваку помирає важкий поранений, — каже Марія. — До цього ти не звикнеш ніяк та ніколи».

Медик Сергій каже, що згадувати та оплакувати загиблих ми будемо після війни. «Принцип нашої роботи дуже простий: кожен поранений має бути доставлений додому живим. Ми постійно на зв’язку: поранених може не бути півдня, а потім одночасно привозять десятьох».

Врешті підрозділ успішно виконує бойову задачу.  Микола повертається з поля бою цілим та неушкодженим. За його словами, він виконав бойові задачі, які ставив йому командир.

Один з бійців підрозділу отримав контузію, проте від евакуації відмовився. «Десь поряд розірвався снаряд від СПГ, — пояснив він. — Але для того, аби залишати поле бою, поранення було некритичним».

Фотогалерея (авторство: “Український свідок”):

80 одшбр ЗСУ - Бахмутський напрямок - зелений скотч 80 одшбр ЗСУ - Бахмутський напрямок 80 одшбр ЗСУ - Бахмутський напрямок - військові на БМП 80 одшбр ЗСУ - Бахмутський напрямок - кулемет БМП 80 одшбр ЗСУ - Бахмутський напрямок - БМП
<
>
Бійці 80 одшбр. Фото: Український свідок

 

На жаль, під час штурму загинув розвідник “вісімдесятки”, солдат Олег Васильович Проценко. Редакції “Українського свідка” та “Новинарні” висловлюють співчуття рідним та близьким героя, який віддав життя за звільнення української землі від російських окупантів.

Читайте також:
Чим досі смердить у деокупованому Благодатному. ВІДЕО “Новинарні” зі звільненого села

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна