“Настав час”. Ексгенерали НАТО закликали якнайшвидше відкрити Україні шлях до Альянсу

Шестеро відставних генералів країн-членів НАТО підписали листа напередодні саміту Альянсу у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня, із закликом якнайшвидше відкрити Україні шлях до членства в НАТО.

Про це 10 липня повідомляє LIGA.net, публікуючи відповідний лист.

У документі ексгенерали зазначили, що агресія РФ проти України несе пряму загрозу міжнародному порядку, який ґрунтується на правилах, а українська держава нині бореться за всіх членів Європейського Союзу й НАТО.

Крім цього, у листі також йдеться про те, що Україна показала здатність і готовність взяти на себе зобов’язання, щоб захищати власну незалежність і безпеку країн Європи, а також прихильність принципам демократії.

“На саміті в Бухаресті 2008 року союзники домовилися, що Україна в майбутньому стане членом НАТО. Настав час, щоб країни НАТО виконали цю обіцянку”, – наголосили підписанти.

Ексгенерали підкреслили, що країни-члени НАТО мають визначити конкретну дорожню карту до членства України в Альянсі вже “найближчим часом”.

У листі також нагадується, що Київ офіційно подав заявку на членство в НАТО 30 вересня 2022 року, а тому зараз Альянс має допомогти Україні виконати зобов’язання як постійного члена НАТО.

“Це єдиний можливий спосіб гарантувати мир у Європі перед безжалісною російською агресією”, — заявили автори.

Лист підписали: Ріхо Террас — генерал естонської армії, колишній начальник оборони Естонії, Мечислав Гоцул — генерал польської армії, ексглава оборони Польщі, Раймондс Граубе — генерал латвійської армії, колишній начальник оборони Латвії, Вітаутас Йонас Жукас — генерал литовської армії, колишній начальник оборони Литви, Бен Ходжес — генерал армії США, колишній командувач американськими силами в Європі та Майкл Репах — генерал армії США, колишній голова командування спеціальних операцій США у Європі.

Як писала “Новинарня“, напередодні Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції, висловила переконання, що на саміті НАТО у Вільнюсі 11-12 липня Україна точно не почує “ні” на запитання про її майбутнє членство у НАТО.

Контекст

Щорічний саміт НАТО пройде у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року.

7 липня генсек Єнс Столтенберг заявив, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Вільнюс.

Доти вважалося, що Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо Альянс не підготує належне рішення щодо перспективи членства України. На пропозицію Києва, це має бути зафіксоване запрошення до вступу після закінчення війни з РФ та/або зміни безпекової ситуації.

28 червня прем’єрка Естонії анонсувала “сюрприз” щодо членства України в НАТО.
Генсек НАТО Столтенберг розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення щодо членства України.

Читайте також:
Майже 90% українців “за” вступ до НАТО, – опитування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна