Ми не почуємо на саміті НАТО “ні”, – віцепрем’єрка Стефанішина. Франція озвучує гарантії

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина висловила переконання, що на саміті Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі 11-12 липня Україна точно не почує “ні” на запитання про її майбутнє членство у НАТО.

Про це вона розповіла в інтерв’ю “Європейській правді“.

“Зараз дискусія ведеться стосовно того, яке це буде “так”. Це треба усвідомлювати. Ми не почуємо “ні”, “ніколи”, “поки там закінчиться війна” – таких меседжів точно не буде”, – наголосила віцепрем’єрка.

За її словами, зараз мова у НАТО йде про те, яким буде позитивне рішення щодо України, і “це дуже важливо усвідомлювати”.

“Для нас важливо, щоб на наступний день після Вільнюсу ми почали якусь роботу. Це якраз і в контексті Ради Україна-НАТО, і в контексті підготовки до наступного саміту НАТО у Вашингтоні”, – додала Стефанішина.

За словами віцепрем’єрки, на саміті у Вільнюсі Україна хоче відповідно до статті 10 Вашингтонського договору отримати запрошення до членства. У той самий час, якими б не були рішення Вільнюса, Україна стане членом Альянсу, переконана Стефанішина.

“Ми будемо в НАТО, незалежно від рішень Вільнюського саміту”, – констатувала віцепрем’єрка.

Водночас в інтерв’ю RFI  глава МЗС Франції Катрін Колонна заявила, що обговорювані західними партнерами перед самітом гарантії безпеки Україні полягатимуть у наданні засобів для забезпечення її самооборони і зміцненні її потенціалу з метою стримування будь-якої нової агресії.

Колонна сказала, що Франція хоче, аби вільнюський саміт НАТО дав можливість закріпити підтримку України з боку Альянсу на довгостроковій основі і надати конкретного змісту її перспективі вступу до НАТО.

“Це необхідно, якщо ми хочемо діяти у відповідності з часом, який ми зараз переживаємо”, – сказала вона.

У той самий час Париж працює з деякими партнерами над визначенням гарантій безпеки, які вони могли б надати Україні не замість, а паралельно з процесом її інтеграції до НАТО.

“Ці гарантії ще обговорюються, але їхня мета буде дуже чіткою: у короткостроковій перспективі надати Україні засоби для забезпечення її самооборони. У більш довгостроковій перспективі сприяти зміцненню її потенціалу з метою стримування будь-якої нової агресії”, – сказала Колонна.

По суті, є певна логіка в наданні гарантій країні, яка щодня фактично захищає Європу і виступає запорукою її безпеки, додала глава МЗС Франції.

Контекст

Щорічний саміт НАТО пройде у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року.

7 липня генсек Єнс Столтенберг заявив, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Вільнюс.

Доти вважалося, що Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо Альянс не підготує належне рішення щодо перспективи членства України. На пропозицію Києва, це має бути зафіксоване запрошення до вступу після закінчення війни з РФ та/або зміни безпекової ситуації.

28 червня прем’єрка Естонії анонсувала “сюрприз” щодо членства України в НАТО.
Генсек НАТО Столтенберг розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення щодо членства України.

Читайте також:
Німецькі ВПС осоромилися, показавши, як три “Петріоти” показово охороняють аеропорт Вільнюса перед самітом НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.