Україна запускає реформу безпеки та оборони “Український щит”

Уряд разом із представниками Сил безпеки і оборони 6 липня провели нараду щодо реформи безпеки та оборони “Український щит”.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Через російську агресію Україна повністю переосмислює стандарти внутрішньої безпеки”, — наголосив глава уряду.

На нараді були присутні глава Мінцифри Михайло Федоров, секретар РНБО Олексій Данілов, міністр оборони Олексій Резніков, голова МВС Ігор Клименко, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін та представники ЗСУ.

Шмигаль розповів, що вони обговорили всі безпекові питання, які раніше озвучив президент Володимир Зеленський під час анонсу нової української доктрини, зокрема:

  • Створення розгалуженої мережі якісних укриттів.

Влада вже ухвалила нормативні документи, виділила кошти та призначила відповідальних за створення бомбосховищ у домівках, публічних просторах, школах та лікарнях.

  • Безпека публічного простору 

Йдеться про додаткові заходи безпеки в публічних місцях, зокрема сканери, відеокамери та тривожні кнопки. Особливу увагу на нараді приділили обговоренню безпеки в закладах освіти, каже Шмигаль.

Учасники наради вважають, що залучення ветеранів війни до цієї роботи — «невіддільний елемент безпекового середовища».

  • Гуманітарне розмінування українських територій.

Щотижня сапери обстежують тисячі гектарів землі та вже знищили десятки тисяч мін, ракет і снарядів. Влада мобілізує ресурси, аби цей процес не займав десятиліття.

Окрім того, на засіданні обговорили нову українську армію.

«Після завершення війни Україна відмовиться від призову в тому вигляді, як він існував до війни», — заявив прем’єр-міністр.

Він пояснив, що основою української оборони стане професійна армія. Водночас буде створено два компоненти резерву. А всі військовозобов’язані будуть постійно проходити обов’язкові навчання за визначеними військовими спеціальностями.

Також ішлося про:

  • повноцінний перехід Сил безпеки та оборони на стандарти НАТО,
  • розвиток військово-промислового комплексу,
  • військово-патріотичне виховання
  • розбудову системи національного спротиву.

Як розповів голова Мінстратегпрому Камишін, зокрема, його відомство отримало задачу щодо локалізації виробництва техніки для розмінування та систем контролю безпеки в публічних місцях. Також міністерство має організувати виробництво озброєння і військової техніки у достатній кількості та різномаїтті.

Як відомо, президент Зеленський у Верховній Раді 28 червня з нагоди Дня Конституції запропонував до загальнонаціонального обговорення п’ять основних орієнтирів майбутньої української доктрини: філософія перемоги України; глобальність української безпеки; політика героїв; політика справедливості; трансформація за 10 років.

Читайте також:
Герман Сметанін – новий гендиректор “Укроборонпрому”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.