Зеленський назвав імена військових, котрі загинули під час звільнення Зміїного

Сьогодні перша річниця звільнення Зміїного від російських окупантів. Президент України Володимир Зеленський назвав це “однією з найвагоміших наших перемог” та озвучив імена військовослужбовців, котрі не повернулися з цієї бойової операції.

Про це він сказав у своєму вечірньому зверненні у п’ятницю, 30 червня.

“Памʼятаєте? Минулого року навесні ніхто не очікував від України, що ми зможемо реалізувати, зокрема, і це фундаментальне оборонне завдання: дати безпеку Зміїному, а отже, значній частині Чорноморської акваторії. Але наші воїни це зробили. Російським терористам потрібен був Зміїний, щоб знищити весь Південь нашої країни, нашу прекрасну Одесу й інші міста. Наші воїни їх зупинили, вигнали зі Зміїного”, – нагадав президент.

Глава держави подякував усім, хто звільнив Зміїний – Головне управління розвідки та спецпідрозділ «Альфа» СБУ, Військово-Морські сили й армійська авіація Командування Сухопутних військ, авіація Повітряних Сил і наші міцні прикордонники.

І завжди будемо памʼятати наших героїв, наших воїнів, які віддали своє життя заради цієї української перемоги. Із тих, чиї імена зараз можна назвати… “, – сказав Зеленський і перерахував офіцерів, сержантів та солдата

Бійці ГУР:

  • Руслан Попов, Герой України, капітан 1-го рангу;
  • Олег Зайцев, Герой України, молодший лейтенант;
  • Віталій Ігнатенко, Герой України, солдат.

Бійці «Альфи» СБУ:

  • Володимир Кисельов, Герой України, капітан;
  • Олександр Крикуненко, Герой України, майор.

Воїни Військово-морських Сил:

  • Ігор Бедзай, Герой України, полковник;
  • Михайло Заремба, майор;
  • Сергій Мущицький, капітан;
  • Юрій Пирог, штаб-сержант.

Нагадаємо, острів Зміїний, що розташований за 37 км від дельти Дунаю, має стратегічне значення для контролю над північно-західною ділянкою Чорного моря. Він був захоплений росіянами в перші дні повномасштабного вторгнення, але взятий під вогневий контроль ЗСУ та деокупований на початку липня 2022 року. Перед тим навколо острова відбувалися повітряні бої.

Читайте також:
ЗСУ перевірили Зміїний і евакуювали звідти українського кота. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна