“Ну, хто тобі дав гроші?”: 16-річна харків’янка Дарина Вдовенко розповіла, як одна вийшла на пікет проти Лободи та як співачка її ображала

Поп-співачка Світлана Лобода, яка до повномасштабного вторгнення жила й працювала в Росії та підтримувала агресію Кремля проти України, тепер демонструє нібито проукраїнську позицію і 25 червня дала концерт у Харкові. Послухати її пісні в парку Шевченка безплатно зібралися сотні харків’ян. Лише одна дівчина протягом усього виступу тримала плакат “Харків без Лободи”. Співачка намагалася дискредитувати протестувальницю, внаслідок чого наразилася на нову порцію критики.

На одиночний пікет проти колишньої прибічниці “русского мира” вийшла 16-річна харків’янка Дарина Вдовенко, яка щойно закінчила школу.

Поки вона тримала плакат проти Лободи поруч з імпровізованою сценою, співачка порушувала її особистий простір, намагалася обійняти активістку, гладила її волосся.

“Моя хороша… Ну, хто тобі дав гроші?.. Навіщо ти це робиш? Є люди завербовані, бачите?” – сказала артистка під час свого виступу.

Пізніше співачка спробувала виправдатися за свої випади на адресу дівчини. На сторінці в Instagram Лобода написала: “Дівчинка, яка простояла весь час з плакатом “Харків без Лободи”, я пишаюся тобою. Ти маєш право на свою думку, і я поважаю це. Бо теж добре знаю, що таке йти проти течії”.

“Мені шкода, якщо хтось бачить у цьому зневагу. Знаю, що ти ні. І бажаю тобі ніколи не втрачати сили духу”, – додала знаменитість.

У коментарі виданню Newsroom 16-річна Дарина Вдовенко зізналася, що це був її перший публічний протест.

Про виступ Світлани Лободи в Харкові дівчина дізналася менш ніж за годину до його початку. “У мене є позиція щодо Лободи, я її не поважаю, і я подумала, що я мушу це зробити”, – сказала Дарина, зробивши плакат із написом “Харків проти Лободи” та поїхавши у сад Шевченка.

“Спочатку, коли я йшла з плакатом в сторону зоопарку, люди висловлювали підтримку, але вже біля фонтану люди з натовпу почали запитувати мене: “А почему так написано?”, “А почему вы так думаете?”, “А почему вы тут стоите?”. Я відповідала, що Лобода з 2014 року давала концерти у Росії, і це гарний привід не пускати її до Харкова”, – розповіла Дарина.

Більшість глядачів тепло вітали виступ Лободи та її поведінку щодо протестувальниці. Однак були деякі, хто підтримав протест Дарини вигуками “Ганьба Лободі”.

Дарина розповіла, що до неї кілька разів підходили охоронці, просили спуститися з фонтану нібито через те, що на ньому сидять люди, та намагалися зняти її.

“Я відповіла, що фонтан не працює. А ще сказала, що стану на свій рюкзак, щоб не бруднити фонтан. Охоронці ж узяли рюкзак з моїми речами та поклали на підлогу. Коли ж Лобода сама залізла на фонтан, мене більше не займали. Але один охоронець пригрозив, що якщо я не спущуся, він порве плакат”, – розповіла Дарина.

Про те, як Лобода її обіймала і гладила, Вдовенко розповідає: “Мені було неприємно й гидко. Я її ще спитала: “Чому ви мене торкаєтеся?”.

Після пікету на запитання Лободи “Хто тобі дав гроші?” Дарина відповідає вже з посмішкою: “Мама на таксі, щоб я змогла приїхати сюди”.

16-річна харків’янка каже, що не входить ні до яких громадських об’єднань. На протест вийшла одна ще й через те, що всі друзі-однодумці, на жаль, виїхали з Харкова.

Зараз Дарина вступає до вишу, хоче стати дизайнеркою, планує навчатися в Харкові.

Після того, як відео з одиночним пікетом Вдовенко розійшлися мережею, їй уже написали кілька знайомих та однокласників із підтримкою.

Також багато користувачів соцмереж виступили на підтримку дівчини та проти Лободи, яка планує і далі гастролювати Україною.

“Лобода, яка скакала як мавпа з питанням “скільки тобі заплатили” біля молодої харків’янки, яка вийшла висказати свої “фе” російській підстилці – це сюр. Дівчинці респект. А кожен хряківець, бо харків’янами їх назвати важко, які прийшли слухати Лободу, – це тягар, який не має право носити паспорт з тризубом. Майбутні мешканці “БНР”, – пише в соцмережі громадський активіст походженням із Харкова Вадим Поздняков.

“Щодо Лободи, все куди складніше, аніж ви думаєте. Вікно можливостей для продажних пєвічєк ротом відкривається. Інститут репутації в Україні, на жаль, відсутній. Вона зараз буде давати дуже багато грошей різним підрозділам, аби повернутися до нашого інформаційного простору”, – додав він.

 “Хто дав тобі гроші?”, “тебе хтось проплатив?”, “ти тут лише за гроші”. Останнім часом все більше подібного пишуть аватарки з котами волонтерам, військовим, адекватним журналістам і небайдужим громадянам. Після того, як це озвучила одна хабалиста пєвіца надутими губами в Харкові до неповнолітньої активістки — про це варто поговорити.
Цей наратив є чистою імпортованою історією з РФ. Де свобода думки, свобода творчості, власна позиція і суб’єктність обов’язково пояснюється тим, що тебе “хтось проплатив”.
Це слизька дорога, адже Путін та основні планувальники війни в Україні були упевнені, що варто тут проплатити кількох гельмінтів у виглядів Медведчука, Мураєва та їхній ляльковий театр на телебаченні — і все схвачено. Ще донині Путін упевнений, що у нас тут є західні господарі, завербовані США, і якісь нацисти, яких хтось проплатив, аби вони не давали пусскому народу розправити тут проперджені сімейні труси на повну потужність.
Коли чимало років працюєш на РФ, і в цьому бізнесовому полі — у тебе атрофується відчуття власної країни…
Кожен, хто сьогодні заговорює про “вас проплатили”, “ти тут лише за гроші” до людей, які своїми горбами тримають крихку незалежність і стоять над прірвою авторитаризму, — це курвійші курви, які самі звикли скуповувати все за гроші. Ефіри, лояльність і впізнаваність…” – пише журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва.

Читайте також:
Одеські активісти не допустили концерту російської колаборантки Лободи. Вона втекла по морю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна