Приниження підлеглих, незаконні накази, передача батальйону коханці: на Буковині обурені командуванням 92-го ОБТрО

Чернівецька районна рада, що на Буковині, звернулася до міністра оборони та інших керівників щодо зловживань командира 92-го окремого батальйону ТрО 107-ї бригади тероборони ЗСУ підполковника Олександра Марича. “За” проголосував 31 депутат.

Депутат райради, військовослужбовець Артем Жук повідомив про це в соцмережі 24 червня, розповівши також про негідне керівництво Марича.

Жук розповів, що депутати одностайно підтримали звернення до Міністерства оборони, України, Головнокомандувача Збройних Сил України, Командувача Сил територіальної оборони Збройних Сил України, Оперативного командування “Захід”, Чернівецької ОВА, Чернівецької обласної ради щодо зловживань командира 92 ОБТрО 107 ОБрТрО РУ “Захід” Сил ТрО ЗСУ.

Керівництво 92-го батальйону звинувачують у порушенні Статуту, КУпАП, КК тощо.

Військові скаржаться, що підполковник Олександр Марич і помічниця командира з правової роботи лейтенант Курдельчук М.І. перебувають у позастатутних відносинах, що в умовах воєнного стану є проявом непрофесіоналізму.Вони обоє “упередженого ставляться до окремих офіцерів та солдатів, безпідставно їх звинувачують в невиконанні команд, ігнорують нагальні окремі питання особового складу, проявляють особисту неприязнь”. Через це, пише Жук, основні офіцери управління батальйоном від березня усунуті від посад або переведені в інші формування.

Військові зазначають, що атмосфера в підрозділі призводить до відсутності мотивації до служби, тому більшість військових звільняються або переводяться.

“З перших днів створення батальйону командир батальйону підполковник Марич О.В. фактично усунувся від виконання найбільш важливих командирських завдань і функцій…
Свідомо ігнорує розгляд рапортів переважної більшості військовослужбовців батальйону щодо законних відпусток або медичних обстежень, також не розглядає своєчасно іншу документацію…
Обслуговування, запчастини, ремонт автотранспорту здійснюється за кошти військовослужбовців, волонтерів…” – пише серед іншого Жук.

Комбата Марича звинувачують також у маніпуляціях та підробці документів щодо продовольства батальйону.

“Наприклад, 16.02.23 лейтенантом Курдельчук М.І. був спровокований інцидент: вона безпідставно звинуватила у побитті та подала до місцевого відділку поліції заяву на військовослужбовця 92 батальйону Фраюка В.І. А вже 18.02.23 солдат Фраюк В.І. відповідним наказом був переведений до іншого батальйону ТрО тільки за те, що не дав згоду брати участь в різноманітних незаконних схемах списання продовольства та підміни документів в продовольчій службі батальйону і 107-ї бригади ТрО”, – пише Жук.

“Через зловживання владою, морально-психологічний клімат у військовому колективі є досить напруженим та вибухонебезпечним. Доводиться констатувати, що підрозділ неспроможний на даний час ефективно і в повній мірі виконувати бойові завдання. За таких обставин підполковник Марич О.В. та лейтенант Курдельчук М.І. нагнітають ситуацію та вибудовують свою абсолютну владу. Просимо зауважити, що знищення морального духу та боєздатності 92-го батальйону впливає на всі сусідні підрозділи та зокрема на обороноздатність 3 ОТБр.
Є свідчення окремих військовослужбовців, котрі вказують на факти перевищення службових повноважень, шантаж та залякування, дії та бездіяльність, некоректну поведінку з боку підполковника Марича О.В. та лейтенанта Курдельчук М.І.
Системні порушення командиром батальйону законодавства, Статуту, норм і правил, ігнорування законів логіки, моралі і правди призводять до руйнації батальйону зсередини”, – зазначає військовий і депутат.

Також Жук пише, що службові розслідування затягуються через керівництво батальйону, а своєчасна медична допомога забороняється.

“Мав місце такий випадок, коли бойового медика 1-ї роти Збурлюк Ларису «Бджілку» внаслідок ворожого артобстрілу контузило. Однак, за усним наказом комбата її в лікувальний заклад не відпустили. Кров йшла вухами, а летейнант Курдельчук звинувачувала її в симуляції і сама, не маючи медичної освіти, визначила, що Ларисі Збурюк не потрібна медична допомога, обстеження та госпіталізація. Фактично, це катування. Її та Возняка Романа (іншого пораненого) військовослужбовці медичної служби батальйону відвезли з ураженнями в стабілізаційний пункт. Згодом від комбата Марича надійшла команда тво начмеда В.Шандру поїхати і забрати поранених з госпіталізації, на що той повідомив, що це неможливо, офіційно їх мають виписати. На що Марич відповів, що його абсолютно не хвилює (м’яко кажучи), як вони це зроблять, але поранених потрібно забрати назад до батальйону. Медики поранених забрали”, – пише Жук.

За його словами, комбат принижує людей.

Фактично, батальйоном керує лейтенант Курдельчук М., яка на початку війни була сержантом.

“Такі командири роблять батальйон небоєздатним, хоча він був одним з кращих. Комбат та його візаві постійно дають незаконні доручення підлеглим командирам щодо збору персональних даних військовослужбовців, що прямо заборонено законом, а саме: які автомобілі у приватній власності військових, які їх реєстраційні номери, де проживають. Незаконні вказівки. З якою метою? Постійно переписують накази та здійснюють підроблення службових документів”, – зазначає Жук.

“Фактично 90 відсотків штабу замінено. Всі ротні змінені. Начальника штабу Федика М. з порушенням Статуту намагались перевести на нижчу посаду командира роти (хоча він не має зауважень і стягнень) у інший батальйон, погрожуючи, що якщо він не напише рапорт, то вони із комбригом відправлять його рідного брата, який служить в цій же 107-й бригаді, але в іншому батальйоні, під Бахмут. (Шантаж – ще одна з рис комбата Марича).

Комбат своїми діями і бездіяльністю цілеспрямовано чи через непрофесіоналізм знищує роботу всіх служб, передавши все управління Курдельчук. Фактично, без її погодження не підписується жоден документ. Комбат ЗСУ розмовляє виключно мовою окупантів – російською! Ігнорування Законодавства України військовим керівництвом в умовах війни виглядає ще і як зрада.

Звертаємо увагу суспільства на неприпустимість непрофесіоналізму та відкритого шкідництва деяких військових в час війни, коли ціна помилок занадто висока”, – наголосив Артем Жук.

Військовий додав, що через недолуге командування він сам не зміг вчасно отримати медичну допомогу і, зрештою, його в якості “покарання” перевели від його хлопців.

Читайте також:
Лідерство, стандарти армій НАТО і Kill House: як відбувається підготовка сержантів у Силах тероборони ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна