Лідерство, стандарти армій НАТО і Kill House: як відбувається підготовка сержантів у Силах тероборони ЗСУ

спілкувався: Богдан Коломійчук
фото надані Силами територіальної оборони ЗСУ

Сержант – основа війська. Навчений, вмотивований професіонал, одночасно взірець для солдатів і опора для офіцера. У сучасному українському війську роль сержанта суттєво інша, ніж це було раніше. Зараз це – лідер і наставник для підлеглих. Молодший командир, здатний брати на себе відповідальність та, за потреби, замінити командира підрозділу.

У Центрі підготовки сержантського складу на базі 150-го навчального центру Командування Сил територіальної оборони ЗСУ завершився черговий курс підготовки командирів відділень. Навчені сержанти повернуться у свої підрозділи, щоб ефективніше виконувати бойові завдання та берегти життя своїх бійців.

Розповідаємо, як відбувається підготовка сержантів у Силах тероборони ЗСУ.

Відео:

“Виховуємо лідерів”

“До нашого Центру прибувають сержанти з усіх бригад Сил ТрО. Часто просто з фронту, з “нуля”, – розповідає начальник Центру, штаб-сержант Сергій Лєвий. – Але навіть тим нашим слухачам, що вже здобули бойовий досвід, усе одно бракує базових теоретичних знань. Є певна “стеля”, вище якої вони не піднімуться без додаткової кваліфікації.

Тут ці люди переходять на наступний рівень: вони навчаються тактики та методології. І це важливо, бо молодший командир – це той, хто безпосередньо веде солдатів у бій і командує ними під час бою. І чимало рішень йому доводиться ухвалювати на місці”.

За його словами, командирів відділень та офіцерів взводного рівня навчають також планувати бій. Адже командувати слід виважено та вміло. Це дозволить не тільки завдати максимальних втрат ворогу, а й уберегти особовий склад.

Сергій Лєвий

 

Сергій Лєвий у Збройних силах України з моменту їхнього створення, з 1991 року. Він зізнається, що його принцип командування простий:

перед тим, як дати завдання бійцеві, треба уявити, що на його місці – твій син.

Зараз для нього це правило як ніколи актуальне, адже син Лєвого боронить країну на передовій.

“Тут ми виховуємо лідерів, – додає начальник Центру. – І тому, коли здійснюємо відбір на курс, кожен кандидат проходить психологічну оцінку. Адже один із найважливіших кроків, зафіксованих у TLP (Troop Leading Procedures — процедури планування бою) – це вміння правильно донести до особового складу бойовий наказ. Оскільки лідерське мистецтво полягає ще й в тому, щоб переконати людей йти за тобою не лише через “старші” погони. А й тому, що вони довіряють командиру”.

Навчання сержантів ТрО

Інструктори Центру – сержанти з бойовим досвідом, які пройшли підготовку не лише в Україні, а й за кордоном. Тут вони поєднують здобуті знання з реаліями російсько-української війни.

Одразу впадає в око, що між інструкторами та слухачами панує атмосфера взаємоповаги та взаємної довіри. Інструктори жодним чином не вивищуються над підопічними. Навпаки – дослухаються до їхньої думки й готові пояснювати матеріал стільки, скільки буде потрібно для повного розуміння та засвоєння інформації.

Водночас і слухачі викладаються на повну. Адже їхня головна мета – провести навчальний час із максимальною користю.

Окрім вивчення процедури TLP, слухачі вдосконалюють свої вміння з інженерної справи, відточують навички зі стрільби, проходять “смугу перешкод”, навчаються штурмових дій, удосконалюють знання з тактичної медицини, проходять психологічну підготовку тощо.

Навчання сержантів ТрО

Окремим тренувальним пунктом є Kill House. Це спеціальний навчально-тренувальний простір у вигляді будівлі. Тут курсанти відпрацьовують навички штурму приміщення та зачистки вopoга всередині. Вони відпрацьовують потенційно небезпечні зони, “нарізання кутів”, правильну комунікацію та взаємодію у групі. Все це – з максимальним наближенням до бойових умов.

Однак про безпеку тут також подбали – курсанти працюють у захисних масках та іншому захисному спорядженні. А за тренувальну зброю тут – пейнтбольні маркери.

Читайте також:
Що спільного між роботою в ІТ і службою в ТрО:
історія бойового медика-айтівця, який пройшов Сєвєродонецьк і Бахмут

“Хочу бути, як мій сержант”

Окремою перевагою є те, що кожен з інструкторів має свої додаткові навички. Наприклад, інструктор Андрій на псевдо “Сіж” у цивільному житті психолог-психотерапевт. Тому психологічною підготовкою в Центрі займається саме він. Андрій зізнається, що група з восьми чоловік, тобто відділення, яким керує сержант – ідеальна для психологічної роботи.

Як формується командир, Андрій знає не з чуток. 24 лютого він разом з іншими добровольцями розпочав службу в Силах ТрО. Спочатку на посаді стрільця, потім почав допомагати офіцеру-психологу. А далі, накопичивши достатнього бойового досвіду, став молодшим командиром. Всі отримані навики йому знадобилися тепер на посаді інструктора.

Навчання сержантів ТрО

“Командиру відділення не завжди вистачає власних знань, щоб працювати з підлеглими. А тут я пояснюю, як діє соціальна динаміка, як будуються стосунки між людьми, як функціонує людська мотивація”, – каже “Сіж”.

І додає, що важливою особливістю курсу є можливість слухачам “приміряти” на себе різні сержантські ролі – від командира відділення до головного сержанта взводу. Все це для того, щоб удосконалити навички роботи з особовим складом на різних рівнях.

Андрій розповідає, що кожен інструктор мотивує своїх слухачів до постійного саморозвитку і вдосконалення.

“Сержанту важливо бути прикладом для своїх солдатів. Треба, щоб вони дивилися на нього й хотіли бути, як він. Аби командир, як кажуть психологи, формував їх у референтну групу”, – каже інструктор-психолог.

На важливості постійної роботи над собою також наголошує слухачам інструктор Дмитро на псевдо “Матвій”. У цивільному житті його фах був тісно пов’язаний із сектором безпеки. Тому власна фізична підготовка і стрілецькі навики знадобилися йому спочатку на фронті, а потім і на інструкторській посаді.

Матвій

“У Силах ТрО служать люди з доволі різною фізичною підготовкою. Тому ми не виводимо фізичний розвиток в окрему дисципліну, але водночас намагаємося покращувати фізичний стан наших бійців. Це потрібно для бойових умов. Водночас ми мотивуємо курсантів займатися самостійно. В тому числі й власним прикладом. Адже інструктор – це і наставник, і взірець.

Я завжди наголошую, що

підтримувати добру фізичну форму зараз – це необхідність. Адже ніхто не знає, що буде завтра і які завдання доведеться виконувати”,

– зауважує Матвій.

Читайте також:
Сили ТрО презентували навчальне відео з планування бою для командирів підрозділів

Навчальні матеріали побудовані на реальних кейсах

Слухач з позивним “Макар” навчається вже півтора місяця. В цивільному житті він приватний підприємець, власник бізнесу. На його думку, армія і бізнес мають чимало спільного. І там, і там працюють принципи лідерства та делегування.

“Якщо команда бачить у своєму командирові справжнього лідера, за яким готова йти, то ніхто й ніколи не ставитиме під сумнів його рішення. Люди будуть упевнено виконувати будь-яке завдання”, – продовжує порівняння Макар.

Інший слухач із позивним “Картман” додає:

“Жодна книжка чи Статут не дасть чіткого розуміння, як діяти на фронті. А тут чимало матеріалу побудовано на реальних кейсах. Не буває такого, що ми щось вивчили, а потім не знаємо де і як його застосовувати.

Приміром, ВОП після теоретичної підготовки ми навчально штурмували сім разів. І кожного разу це було по-різному. Якби у мене в бригаді хоч би половина сержантів пройшли таке навчання, то це була б одна з найкращих бригад у ЗСУ”.

Навчання сержантів ТрО

На сьогодні підготовку за програмою навчання командирів відділень Сил ТрО пройшли вже кілька сотень сержантів.

Матеріальна база Центру поступово збільшується, що також впливає і на об’єм навчальних дисциплін, і на кількість слухачів.

Крім того, як пояснюють інструктори, навчальна програма – це в жодному разі не догма. Вона щоразу змінюється і вдосконалюється аби відповідати реаліям війни і вимогам часу.

Читайте також:
“Коли закінчиться ця війна, ТрО треба готуватися до наступної”.
Як директор ІТ-департаменту Могилянки успішно командує взводом


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.