“Ніби Африка”: журналісти показали висохле дно Каховського моря після того, як пішла вода

Головний редактор херсонського інтернет-видання “Мост” показав на фото, який вигляд має дно пересохлого Каховського водосховища після того, як із нього пішла вода внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

Відповідне фото Сергій Нікітенко поширив у соцмережі в неділю, 25 червня.

“На дні Каховського моря”, – написав Нікітенко під світлиною в фейсбуці.

На фото видно, що поверхня ґрунту висохла і взялася великими тріщинами.

“Просто жесть. Ніби Африка”, – пишуть користувачі в коментарях.

Фото: Мост

Ще одним подібним фото видання “Мост” ілюструє новину з смт Нововоронцовка, що на березі колишнього Каховського водосховища на межі Херсонської і Дніпропетровської областей.

У матеріалі йдеться про те, що в Нововоронцовці є шанс відновити постачання технічної води з річки Бистрик. Начальник Нововоронцовської СВА Андрій Селецький розповів, що дістався до течії, яка залишилась після осушення водосховища через підрив дамби Каховської ГЕС. За словами начальника селищної військової адміністрації, він сподівається, що за допомогою цієї річки можна буде відновити водопостачання у Нововоронцовці.

Коментуючи фото, “Мост” пише: “Від місця зйомки до правого берега – близько 1300 метрів… На горизонті – вже російські позиції.
На дні – уламки російських ракет якими обстрілювали Нововоронцовку, що знаходиться поряд.
Видніються пні дерев колишнього колгоспного саду, які були спиляні в 1951 році перед затопленням водосховища”.




Читайте також:
Коли зійшла вода. Як річковий зерновий термінал опинився посеред пісків і чи можливий наступ через висохле Каховське водосховище

Підрив Каховської ГЕС: передісторія та наслідки

6 червня російські окупаційні війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. У Херсонській області почалася евакуація населення з небезпечних районів, де почалося затоплення. Під загрозою було понад 50 населених пунктів та національні парки, зокрема на окупованому лівому березі Дніпра.

З окупованої території евакуація, за рідкісними випадками, не проводиться. 6 червня мешканців Олешківської громади, які намагалися виїхати самостійно, загарбники не випускали. Із цими територіями майже не було зв’язку.

Підрив греблі Каховської ГЕС, розлив Дніпра нижче за течією та наступне зміління річки загрожує Дніпропетровщині, Запоріжжю та Херсонщині важкими екологічними та економічними наслідками.

За даними МВС на 12 червня, внаслідок паводку від підриву Каховської ГЕС 10 людей загинули і 42 вважаються зниклими безвісти на підконтрольній території. На 19 червня стало відомо про 18 загиблих і понад 30 загиблих безвісти.
З окупованого лівобережжя Херсонщини повідомляють про десятки жертв.

Надалі вода почала спадати і в водосховищі, і в Дніпрі біля Херсона. На 8 червня рівень води в Каховському водосховищі перетнув “мертву” водозабору точку і сягнув 12,5 м (при 12,7 м, коли водозабір можливий). Станом на 14 червня Каховське водосховище втратило 70% води. Надалі витік тривав.

Українське керівництво стверджує, що росіяни підірвали греблю ГЕС, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ. Західні партнери зазначають, що наразі немає точних відомостей, хто саме підірвав греблю, але в будь-якому разі це є наслідком російської повномасштабної агресії.

Російські загарбники захопили головну споруду Північно-Кримського каналу і Каховську ГЕС 24 лютого минулого року.
Головне управління розвідки МОУ в жовтні повідомляло, що Каховську ГЕС росіяни замінували ще в квітні 2022 року. Тоді йшлося про те, що окупанти передбачали швидке звільнення українськими військовими правобережної частини Херсонської області та готували серію терактів на цій території. Зокрема, під загрозою руйнування опинились дамба Каховського водосховища та агрегати Каховської гідроелектростанції.
Також у жовтні 2022 року Генеральний штаб ЗС України та американський Інститут дослідження війни наголошували, що росіяни створюють інформаційне поле для ймовірної інсценованої атаки на окуповану ними Каховську ГЕС, щоб виправдати або прикрити свій відступ на Херсонщині.

9 червня СБУ опублікувала перехоплення розмови, згідно з яким Каховську ГЕС підірвала диверсійна група росіян.

Читайте також:
Причиною вибуху Каховської ГЕС вочевидь став підрив у проході під водою, – NYT

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна