86% українців вважають Зеленського ефективним верховним головнокомандувачем, – опитування

Понад 86% українців вважають, що Володимир Зеленський здатен ефективно працювати як верховний головнокомандувач та організовувати оборону країни.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, опублікованого 22 червня.

Як зазначається, подібне питання ставили респондентам у листопаді 2021 року та січні 2022 року. Тоді лише 36% і 32% опитаних відповідно вважали, що Зеленський може ефективно спрацювати як верховний головнокомандувач та організувати оборону країни.

 

Проте після початку повномасштабної агресії кардинально змінили свої погляди.

 

На думку директора КМІС Антона Грушецького, сприйняття здатності Зеленського ефективно працювати як верховний головнокомандувач демонструє одразу декілька важливих тенденцій у суспільних настроях.

По-перше, підтверджується концепція “rally around the flag” (“гуртування навколо прапора”) – згуртування населення довкола лідера у дуже важких ситуаціях, особливо – під час війни. “До середини лютого 2022 року була стійка тенденція до зниження довіри та схвалення діяльності Зеленського, проте після вторгнення показники різко зросли. Зеленський наразі сприймається українцями “на своєму місці” та є одним із символів опору окупантам”,- сказав він.

По-друге, найвищі рівні довіри та схвалення серед населення зараз мають Зеленський та Валерій Залужний. При цьому переважна більшість українців вірять, що політичне та військове керівництво діють злагоджено як одна команда.

“По-третє, хоча громадська думка є важливою, але щодо багатьох експертних питань населення може помилятися. Дуже часто політики навіть на референдуми виносять питання, з яких точаться дискусії між експертами (“президентсько-парламентською чи парламентсько-президентською має бути Україна”, “який парламент краще для країни – однопалатний чи двопалатний” тощо). У цьому випадку українці спочатку здебільшого не вірили у Зеленського як головнокомандувача, проте після широкомасштабного вторгнення кардинально змінили свої погляди і наразі після майже півтора року війни зберігають упевненість у ньому”, – зазначив Грушецький.

Дослідження проводили з 26 травня по 5 червня 2023 року серед 1029 респондентів. Опитування не проводилося на території окупованого Росією Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Читайте також
84% українців вважають себе вільними. Це на третину більше, ніж у 2021, – опитування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна