У Москві вкоротив собі віку один із творців радянської термоядерної бомби РДС-37

У російській Москві знайшли мертвим одного із творців першої радянської двоступеневої термоядерної бомби РДС-37 Григорія Клінішова. Він наклав на себе руки у власній квартирі.

Про це 21 червня пишуть пропагандистські росЗМІ.

Як відомо, 92-річного фізика-ядерника знайшли родичі. Поруч із тілом була прощальна записка, тож є підстави вважати, що інженер-фізик наклав на себе руки.

“Він залишив передсмертну записку, яка була поруч із тілом. У ній чоловік попрощався із рідними”, – пишуть видання.

Григорій Клінішов – кандидант фізико-математичних наук, народився 1930 року. У 1962-му він став лауреатом Ленінської премії. Брав участь у створенні першої радянської двоступінчастої термоядерної бомби РДС-37, а також розробив кілька типів термоядерних зарядів бомб наступних поколінь.

РДС-37 − перша радянська двоступенева термоядерна бомба. Її випробували 22 листопада 1955 року на Семипалатинському полігоні за допомогою скидання із бомбардувальника Ту-16. Номінальна потужність бомби була приблизно 3 Мт, але під час випробування була знижена приблизно вдвічі, до 1,6 Мт. Приблизно через 5-7 хвилин після вибуху висота радіоактивної хмари досягла 13-14 кілометрів. Діаметр “гриба” хмари до цього моменту становив 25-30 кілометрів.

Читайте також:
ЗСУ на Запоріжжі знищили російського генерала Сергія Горячева

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна