“Війна на виснаження – це війна логістики”: Столтенберг подивився, як у Німеччині модернізують танки Leopard 1 для України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг разом із міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом відвідав підприємство приватної компанії Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), де модернізують танки Leopard 1, які держави-члени Альянсу передають Україні.

Про це повідомляє офіційний сайт НАТО.

“Я вражений тим, що побачив тут. І дякую оборонній промисловості Німеччини загалом та FFG зокрема за те, що ви робите, а також уряду Німеччини за фінансування всіх цих зусиль і всю цю підтримку для України”, – зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО також наголосив, що “війна в Україні зараз є війною на виснаження, а війна на виснаження стає війною логістики

“Тому важливість потужної оборонної промисловості, яка здатна забезпечити обладнання, довгострокове технічне обслуговування, ремонт різних типів систем і транспортних засобів, [у цій ситуації] набирає ще більшої ваги”, – підкреслив Столтенберг.

Він також подякував FFG за роботу з модернізації бойових машин для України.

“Це надзвичайно важливо для Європи, надзвичайно важливо для України. Адже без цієї техніки – БМП, модернізованих і відремонтованих бойових танків “Леопард-1″, машин для розмінування та всієї іншої техніки, яку ми тут бачимо, – наступ українських військ був би неможливим”, – зауважив Столтенберг.

Як писала “Новинарня“, наприкінці квітня наші танкісти розпочали навчання на танках Leopard 1, а з середини 2023 року в Україну почнуть поступово передавати такі танки.

Танк Leopard 1 A5 на підприємстві FFG. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Читайте також:
ЗСУ невдовзі отримають 110 танків Leopard 1А5 від Німеччини, – посол України в ФРН

Контекст

7 лютого 2023 року федеральний уряд Німеччини схвалив постачання Україні 178 танків Leopard 1.
У міністерстві оборони ФРН зазначили, що кількість танків Leopard 1 A5, яку реально передадуть Україні, залежить від необхідних ремонтних робіт.

За словами міністра оборони ФРН Бориса Пісторіуса, який того ж дня, 7 лютого, приїхав до Києва з неоголошеним візитом, Україна отримає танки Leopard 1A5 від групи кількох європейських країн. Він зазначив, що після рішення поставити основні бойові танки Leopard 2 європейські країни також хочуть зробити танки Leopard 1 доступними для трьох батальйонів – загалом понад 100 одиниць (у танковому батальйоні 31-40 танків).

7 лютого данське видання DR Nyheder повідомило, що Данія планує передати Україні танки Leopard 1A5, які вже не входять до складу збройних сил країни. Танки були продані у 2010 році німецькій компанії FFG, однак донедавна вони перебували у Данії. У квітні 2023 в.о. міністра оборони Троельс Лунд Поульсен відвідав підприємство FFG й відзначив, що перші танки Leopard 1 уже майже готові для передачі Україні.

Танк “Леопард 1” був основним бойовим танком армії ФРН до 1980-х років.

Танки Leopard 1A5 озброєні гарматою калібру 105 мм, яка є менш потужною, ніж у сучасних танків Leopard 2 та потребує дефіцитних снарядів. Старіші моделі також мають слабшу броню.

Як писала “Новинарня“, 25 січня уряд Німеччини погодився надати Україні бойові танки Leopard 2 для двох батальйонів. Для початку Німеччина надасть 14 танків зі складів Бундесверу. Берлін також забезпечить логістику та боєприпаси.
Крім того, Німеччина видасть відповідні дозволи партнерам, які мають бажання передати Україні танки цієї моделі з власних складів.

Читайте також:
“Танковий зоопарк” під’їхав до початку наступу: що дають ЗСУ “леопарди”, “челленджери” й “абрамси”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна