Угорщина досі утримує 11 українських військовополонених: ЄС закликав Будапешт пояснити свою участь у звільненні воїнів

Угорщина досі утримує українських військовополонених, яких їй передала Росія без узгодження з Києвом. У зв’язку з цим Будапешт має пояснити свою роль у звільненні наших воїнів з РФ та комунікацію з цього питання з Україною.

Про це заявив речник Єврокомісії із закордонних справ і політики безпеки Петер Стано, пише Delfi 19 червня.

Стано наголосив, що Москва повинна дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом і забезпечити гуманне поводження з військовополоненими за будь-яких обставин відповідно до Женевських конвенцій і не наражати їхнє життя на небезпеку.

“Що стосується Угорщини, то її влада має пояснити деталі та свою участь у звільненні українських громадян, які утримуються Росією як військовополонені, а також комунікацію Угорщини з цього питання з українською владою”, – сказав він.

Як зауважив речник МЗС України Олег Ніколенко, усі спроби українських дипломатів протягом останніх днів встановити прямий контакт із українськими громадянами не мали успіху.

Він додав, що фактично передані Росію Будапешту українські громадяни утримуються в ізоляції, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування із рідними відбувається в присутності третіх осіб, їм відмовляють у встановленні контакту із посольством України.

Контекст

Як писала “Новинарня“, 8 червня пропагандистські канали РФ повідомили, що “за посередництва Російської православної церкви та патріарха РПЦ Кирила на прохання угорської сторони відбулося передання Угорщині групи українських військовополонених закарпатського походження, які брали участь у бойових діях”.

Згодом віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн підтвердив, що 8 червня РФ передала Угорщині групу українських військовополонених із Закарпаття.

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що Київ не був про це повідомлений. У зв’язку з цим в МЗС запросили тимчасового повіреного Угорщини “для предметної розмови”.

16 червня стало відомо, що 11 українських захисників, звільнених з російського полону, тепер утримують на території Угорщини.

Читайте також:
Угорщина до 30 червня заборонила імпорт з України меду та низки м’ясних продуктів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна