Україна встановила місцезнаходження 11 звільнених з полону РФ військових, яких утримують на території Угорщини

Встановлено місцезнаходження 11 звільнених з російського полону захисників України, яких тепер утримують на території Угорщини.

Про це уповноважений з питань осіб зниклих безвісти Олег Котенко повідомив у п’ятницю, 16 червня.

Ідеться про військовослужбовців ЗСУ угорського походження із Закарпаття, які перебували в полоні в Росії, після чого влада РФ передала їх Угорщині нібито за сприяння церкви Московського патріархату.

“Завдяки злагодженій роботі команди уповноваженого було встановлено, що на території Угорщини на даний час знаходиться 11 захисників України, яких країна-агресор утримувала як військовополонених”, – ідеться в повідомленні.

Як зазначив Котенко, “наразі встановлено прізвища наших героїв, маршрут їх переміщення до Угорщини, повідомлено їхніх родичів та відповідні правоохоронні органи”.

За словами уповноваженого, “до цього часу про 7 з 11 наших громадян, місце утримання яких було встановлено, взагалі не було жодних відомостей”.

До повернення наших захисників на територію України вони продовжують обліковуватись як “зниклі безвісти” за особливих обставин в Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, зазначив Котенко.

Контекст

Як писала “Новинарня“, 8 червня пропагандистські канали РФ повідомили, що “за посередництва Російської православної церкви та патріарха РПЦ Кирила на прохання угорської сторони відбулося передання Угорщині групи українських військовополонених закарпатського походження, які брали участь у бойових діях”.

Згодом віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн підтвердив, що 8 червня РФ передала Угорщині групу українських військовополонених із Закарпаття.

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що Київ не був про це повідомлений. У зв’язку з цим в МЗС запросили тимчасового повіреного Угорщини “для предметної розмови”.

Читайте також:
Україні невідомо, де зараз полонені, яких РФ нібито передала Угорщині. Їх можуть використати для провокації, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна