Національний університет оборони позбувся імені радянського генерала: Зеленський скасував указ Януковича

Національний університет оборони України в Києві надалі не носитиме ім’я радянського воєначальника Івана Черняховського.

Відповідний указ від 16 червня оприлюднено на сайті президента.

“Визнати таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 22 лютого 2013 року № 85/2013 “Про присвоєння імені Івана Черняховського Національному університету оборони України”, – йдеться в указі.

Також цього дня президент Володимир Зеленський відвідав вищий військовий навчальний заклад, де взяв участь в урочистостях з нагоди випуску слухачів НУО. Цьогоріч університет підготував 317 випускників стратегічного, оперативно-тактичного й тактичного рівнів підготовки.

Випуск в Національному університеті оборони 16 червня 2023 року. Фото: пресслужба президента

Випуск в Національному університеті оборони 16 червня 2023 року. Фото: пресслужба президента

Звертаючись до офіцерів-випускників, глава держави зазначив: “Ваш випуск відбувається у важкі й визначальні для нашої держави часи… Ви – особливе покоління українського офіцерства, ви – основа для подальшої розбудови Збройних Сил України. Разом зі своїми бойовими побратимами ви творите нашу новітню історію з новими перемогами та новими героями. Від імені Української держави дякую вам за службу Україні!”

Довідково

Іван Черняховський (1907-1945) – радянський воєначальник, двічі Герой Радянського Союзу, у період німецько-радянської війни командувач 60-ї армії Воронезького фронту, згодом командувач військами 3-го Білоруського фронту, генерал армії.

Уродженець села Оксанина на Черкащині.

З 13 січня по 18 лютого 1945 року Черняховський брав участь у Східно-Прусській наступальній стратегічній операції, в ході якої 13—26 січня провів Інстербурзько-Кенігсберзьку операцію, війська фронту вийшли на підступи до Кенігсберга і блокували східнопрусське угруповання німців.

18 лютого 1945 року в районі міста Мельзак (нині Пененжно, Польща) автомобіль генерала потрапив під артобстріл, і він був смертельно поранений. Помер того ж дня.

Читайте також:
“Війна закінчиться найближчим часом. Крим сам до нас попроситься”. Бої і прогнози на два роки командира 14 омбр Олександра Охріменка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна