Представник України проголосував за росіянина в ISO: проведуть службове розслідування, голос відкличуть

Мінекономіки відсторонило від виконання обов’язків директора Національного органу стандартизації ДП “УкрНДНЦ” Олега Швидкого на час проведення службової перевірки щодо підтримки представником України обрання кандидата від РФ головою підкомітету ISO (Міжнародної організації зі стандартизації) з арктичних операцій.

Про це повідомило Міністерство економіки в середу, 14 червня.

У керівництві держпідприємства стверджують, що результати голосування були технічною помилкою.

Як зазначається, ДП “УкрНДНЦ” надіслало до Центрального секретаріату ISO та ISO/TC 67 лист про скасування голосування. Голос представника України за кандидата від Росії буде відкликано.

“Вважаю ситуацію абсолютно неприпустимою. Адже, навіть мови не може йти про підтримку терористичної держави, яка щодня вбиває наших співгромадян. Уряд ніколи не заохочував представників України до подібних кроків і ніколи не робитиме подібного”, – заявила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Мінекономіки також звернулось до СБУ щодо проведення перевірки ДП “УкрНДНЦ” стосовно можливих фактів перевищення посадовими особами держпідприємства своїх посадових повноважень, а також можливого вчинення дій в інтересах представників РФ.

На час відсторонення Олега Швидкого виконання обов’язків директора ДП “УкрНДНЦ” поклали на Олександра Кир’янова, заступника гендиректора цього підприємства.

В ISO Україну представляє Національний орган стандартизації ДП “УкрНДНЦ”, яке належить до сфери управління Мінекономіки.

Повідомляється, що “за” призначення представника РФ голосували Аргентина, Австрія, Бахрейн, Китай, Іран, Корея, Кувейт, Мексика, Катар, Російська Федерація, Саудівська Аравія, Іспанія, Таїланд та Україна.

Проти – Канада, Данія, Фінляндія, Норвегія та Великобританія.

Утримались при голосуванні Австралія, Бельгія, Бразилія, Кіпр, Франція, Німеччина, Індонезія, Ірландія, Італія, Японія, Казахстан, Нідерланди, Португалія, Швеція та США.

Росіянин Сергій Баранов з 2017 року працює в компанії “Газпром нафта”, на яку ще 2014 року були накладені санкції у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Крім України, до них приєдналися Євросоюз, США, Велика Британія, Канада, Швейцарія, Австралія та Нова Зеландія.

Читайте також:
Німеччина опублікувала першу в її історії нацстратегію безпеки, де назвала РФ головною загрозою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.