ЗСУ пішли в наступ щонайменше на трьох ділянках фронту, – ISW

Аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що за останні кілька діб Сили оборони провели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту.

Про це йдеться у зведенні ISW від 8 червня.

“Україна провела контрнаступальні операції з різними результатами щонайменше на трьох ділянках фронту в рамках ширших контрнаступальних зусиль, які розгортаються з неділі, 4 червня”, – сказано у зведенні.

Українські офіційні особи повідомили, що українські війська перейшли від оборони до наступу на Бахмутському напрямку і просунулися на флангах міста на відстань від 200 метрів до майже двох кілометрів.

Також 4 червня українські війська досягли тактичних успіхів під час локалізованих контратак у західній частині Донецької області, біля межі Донецької та Запорізької області.

Сили оборони, як вказують аналітики, провели обмежений, але все ж таки значний наступ на заході Запорізької області в ніч з 7 на 8 червня.

Російські війська, очевидно, захищалися від цієї атаки обґрунтовано і, за повідомленнями, станом на 8 червня відновили свої початкові позиції.

Також повідомляється, що 8 червня українські війська втратили деякі транспортні засоби, надані західними союзниками.

Міністерство оборони Росії відреагувало на український напад з нехарактерним для нього ступенем узгодженості і похвалило підрозділи Південного військового округу за відбиття атаки та відновлення втрачених позицій.

У звіті ISW сказано: українські атаки в Запорізькій області 8 червня не відображають повного обсягу українських можливостей у нинішньому контрнаступі.

Також аналітики припускають, що контрнаступ України, ймовірно, складатиметься з багатьох заходів різного масштабу, в тому числі більш локальних атак, як це спостерігалося в цьому секторі 8 червня, і менші зусилля не відображають максимального потенціалу української чисельності або ефективності.

За повідомленнями, які транслює ISW, Україна сформувала 12 спеціальних контрнаступальних бригад. Схоже, наразі Україна задіяла лише частину великого резерву сил, доступних для проведення контрнаступальних операцій, і спостерігачам слід уникати відліку повідомлень про те, що українські бригади знищили або пошкодили західне озброєння як мірило залишкової ефективної боєздатності українських сил.

Крім того, слід зазначити, що війська Південного військового округу Росії, розгорнуті в цьому конкретному районі, швидше за все, є більш якісним угрупованням, ніж російські угруповання на інших ділянках військових дій, і їхні оборонні можливості навряд чи відображають оборонні можливості російських угруповань на інших ділянках фронту.

Крім того, аналітики відзначають, що російські війська та окупаційна влада продовжують посилювати гуманітарні наслідки повені, спричиненої проривом греблі Каховської гідроелектростанції.

Експерти звертають увагу на те, що президент Росії Володимир Путін переніс свою щорічну пресконференцію з червня 2023 року на листопад або грудень 2023 року.

За оцінками ISW, Путін, швидше за все, провів би “пряму лінію” на початку червня 2023 року після того, як російські війська захопили Бахмут, а перенесення заходу вказує на те, що Кремль може сприймати захоплення Бахмута як недостатню перемогу, щоб компенсувати загальну нестабільну російську військову ситуацію в Україні.

Фахівці підсумовують: перенесення “прямої лінії” ще більше ілюструє занепад Путіна, і все частіше  його зображають як такого, що бере участь у невеликих інфраструктурних проєктах.

Нагадаємо, за даними Генштабу Збройних сил, за минулу добу ЗСУ відмінусували понад 1000 росіян і перепалили чимало їхньої техніки.

Читайте також:
Наземні атаки на адмінкордоні: ISW про атаки ЗС України на Запорізькому напрямку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна