Наземні атаки на адмінкордоні: ISW про атаки ЗС України на Запорізькому напрямку

Частина російських пабліків говорить про початок масштабного українського наступу на Запорізькому (Таврійському) напрямку, однак наразі ці події виглядають як спроба локальних атак ЗСУ на межі Запорізької та Донецької областей.

Зокрема, дані щодо боєзіткнень на Запоріжжі узагальнив американський Інститут вивчення війни у звіті за 7 червня. В ньому йдеться про таке:

“Російські джерела продовжували стверджувати, що українські війська здійснили наземні атаки на адміністративному кордоні між Донецькою та Запорізькою областями 7 червня. Міноборони РФ заявило, що російські війська відбили українські атаки на південний захід від Великої Новосілки, і підтвердило, що російські війська контролюють Новодонецьке (12 км на південний схід від Великої Новосілки).

Російські джерела стверджували, що російські війська відбили нові українські атаки на Новодонецьке 6 червня, але українські війська мали “перемінний успіх” на південний захід від Великої Новосілки.

Російський воєнкор стверджував, що українська тактична група просунулася на один кілометр і досягла тактичної висоти на південний захід від Великої Новосілки.

Російський полковник “К. Залєський” повідомляв, що підрозділи 60-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ – а саме 143-й, 114-й та 394-й мотострілецькі полки – діють на напрямках Времівка-Велика Новосілка. Також українські атаки нібито відбивали частини “ДНРівців” та 37-ма мотострілецька бригада. А раніше підрозділи 29-ї загальновійськової армії зупиняли українське просування в районі Павлівки (45 км на південний захід від Донецька).

Повідомляють, що 7 червня російські та українські сили вступили в бойові дії на заході Запорізької області. Російські воєнкори стверджували, що українські сили безуспішно намагалися просунутися в населені пункти на південь і південний захід від Оріхова. Російські джерела також стверджували, що бої тривають на південний захід від Оріхова. Воєнкор, пов’язаний із “Вагнером”, стверджував, що підрозділи 291-го та 70-го мотострілецьких полків (входять до складу 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії) відбили українські атаки на лінії Оріхів-Токмак-Мелітополь”.

Запорізький напрямок на мапі DeepState 07 червня 2023

Запорізький напрямок на мапі ISW 07 червня 2023

Також у звіті ISW сказано про те, що російські та українські джерела інформували про вибухи на окупованих територіях у Запорізькій та Донецькій областях 7 червня. Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив про потужний вибух у Мирному Мелітопольського району та шість вибухів у Токмаку. Окупаційний чиновник захопленої РФ частини Запорізької області Володимир Рогов заявив, що українські війська завдали удару по ливарному цеху в Молочанську на південний захід від Токмака. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко поширював місцеві повідомлення про вибухи на північний схід і південний захід від Маріуполя. Андрющенко також повідомив про збільшення активності російської авіації над Маріуполем 7 червня.

Українська сторона наразі не повідомляє про наступальні дії на Запорізькому напрямку.

У другому ранковому зведенні Генштабу ЗСУ йдеться про 30 бойових зіткнень за добу 7 червня.

“На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах Новопіль Донецької області, Ольгівське, Полтавка Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Бурлацьке, Новосілка, Новопіль, Темирівка Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Новоандріївка, Щербаки, Степове та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Берислав, Веселе, Токарівка, Садове, Білозерка Херсонської області та міста Херсон”, – сказано в повідомленні ГШ.

Читайте також:
У смт Михайлівка на Запоріжжі підривом авто знищили двох колаборантів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна