Під час оборони Маріуполя один із керівників 501-го батальйону морпіхів обманом здав у полон 277 воїнів – ДБР оголосило підозру

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у державній зраді одному з керівників 501-го окремого батальйону морської піхоти ВМС ЗСУ, через якого 277 військових цього підрозділу опинились у російському полоні.

Про це у вівторок, 16 травня, заявили у Держбюро розслідувань.

У квітні 2023 року пропагандистські росЗМІ поширили інформацію, що нібито морпіхи 501-го батальйону добровільно здалися у полон в оточеному Маріуполі.  

За даними слідства, начальник тилової служби 501-го батальйону зрадив присязі і перейшов на окупантів — він вступив у змову з ворогом і фактично вмовив командира здатися.

“Користуючись важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони в Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад. 277 військовослужбовцям батальйону був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до «ДНР». Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон”, – заявили правоохоронці.

ДБР ухвалило рішення щодо закриття проваджень відносно 277 військовослужбовців 501 ОБМП за підозрою у дезертирстві. Це дає підстави уповноваженим органам відновити порушені права полонених морпіхів щодо виплат їх родичам.

“Також слідством встановлено, що начальник речової служби тилу 501 ОБМП продовжив свою зрадницьку діяльність і після його диверсії в Маріуполі. Переїхавши до рідного Бердянська, Запорізької області він знову почав агітувати українських військових переходити на бік ворога та за винагороду надавати йому відомості щодо розміщення сил та засобів оборони України. Слідство встановило принаймні три відповідні факти протягом квітня-червня 2022 року”, – додали в Бюро. 

Начальнику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС ЗСУ оголосили про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає від 15 років до довічного ув’язнення.

Як відомо, офіцер, про якого йдеться – Костянтин Безсмертний. Його також називали в.о. заступника командира 501-го батальйону.

Читайте також:
Заступника командира 501-го батальйону морпіхів Безсмертного помітили в кав’ярні в окупованому Бердянську

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна