Берлін, Париж, а сьогодні – Лондон: результати візитів Зеленського

Президент Володимир Зеленський після офіційного візиту до Німеччини в неділю, 14 травня, увечері того ж дня прибув до французького Парижа. Там він зустрівся зі своїм колегою Еммануелем Макроном.

Про це глава держави повідомив у своєму Telegram.

Як зазначається, лідери обговорили практичну взаємодію між країнами для посилення потенціалу ЗСУ, необхідного для ефективного контрнаступу і звільнення окупованих територій.

«Два президенти також зможуть обговорити довгострокові перспективи повернення до миру в Європі, зокрема, на основі Мирного плану, запропонованого президентом Зеленським, який Франція підтримує», — заявив Єлисейський палац.

Результатом зустрічі очільників країн стало ухвалення спільної декларації, згідно з якою Франція продовжить надавати політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно, — індивідуально та через міжнародну співпрацю в межах ЄС, НАТО, ООН та в інших форматах.

Фото: ОП

Своєю чергою, Париж підтримує формулу миру та готує нові пакети військової допомоги Україні. Уряд Франції найближчими тижнями надасть Україні «десятки» броньованих машин, зокрема AMX-10RC, та проведе навчання для українських військових.

Головні тези декларації:

  • Росія має вивести війська з України без умов;
  • Майбутнє України та її народу — в європейській родині;
  • Франція підтримує прагнення України стати членом ЄС і НАТО. Чекає на якнайшвидший початок переговорів про вступ до ЄС і рішення саміту Альянсу у Вільнюсі у липні 2023 року;
  • Франція засуджує агресивну війну росії проти України та залишається відданою суверенітету України у її міжнародно визнаних кордонах. Париж підтримує українську формулу миру;
  • Обидві країни закликають росію вивести окупаційні війська із Запорізької АЕС. Безвідповідальне захоплення та мілітаризація станції становлять серйозну загрозу;
  • Захищаючи безпеку європейського континенту, Україна та партнери забезпечують міжнародний порядок, заснований на верховенстві права;
  • Україна отримуватиме від Франції політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні доти, доки це буде необхідно;
  • Україна та Франція закликають до нових санкцій проти рф;
  • Обидві країни підтримують продовження «зернової угоди»;
  • Країни продовжать працювати разом над розробкою механізмів компенсації втрат та збитків, завданих російською агресією;
  • Франція готова брати участь у повоєнній відбудові та реконструкції України.

Під час зустрічі Зеленський і Макрон порушили тему Глобального саміту миру, який має відбутися цьогоріч. Зеленський подякував главі Франції “за його дипломатичні зусилля, спрямовані на припинення Росією війни проти України та досягнення справедливого миру на основі української формули миру”.

Ба більше, український лідер закликав Макрона підтримати принципове спільне рішення союзників щодо формування “коаліції винищувачів”, на яке вже багато часу чекає Київ.

Президенти також обговорили підтримку Францією європейської та євроатлантичної інтеграції України. Зеленський висловив сподівання на ухвалення рішення про початок у 2023 році переговорів про вступ України в Євросоюз і окремо наголосив, що Україна очікує на конкретні політичні рішення Вільнюського саміту НАТО у відповідь на заявку на членство в Альянсі.

“Ми очікуємо від Альянсу конкретних рішень щодо чіткого алгоритму руху України до членства в НАТО та щодо гарантування безпеки нашої країни на період до набуття членства”, – сказав глава нашої держави.

Сьогодні, 15 травня, президент Володимир Зеленський прибув у Велику Британію. У Лондоні у нього запланована зустріч із прем’єром Ріші Сунаком.

Нагадаємо, 14 травня Володимир Зеленський розпочав свій візит до Німеччини. У Берліні він зустрівся з президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром та канцлером Олафом Шольцом.

Читайте також:
Зеленський у Німеччині відвідав військову базу та зустрівся з українськими бійцями на навчанні

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна