Росія зобов’язана виплатити понад €130 млн компенсацій за війну проти Грузії , – ЄСПЛ

Країна-агресорка Росія зобов’язана виплатити Грузії понад 129 млн євро компенсації за порушення та збитки, які завдала під час війни у 2008 році.

Про це повідомляється на сайті ЄСПЛ.

Згідно з цим рішенням, РФ повинна виплатити вказану протягом трьох місяців. Найбільша частина компенсації – 115 млн євро для грузинських громадян, які не змогли повернутися у свої домівки у Південній Осетії й Абхазії. Зокрема, РФ також зобов’язана виплатити 640 тис. євро за випадки тортур грузинських військовополонених збройними угрупованнями Південної Осетії у Цхінвалі 8-17 серпня 2008 року.

Ще 2 697 500 євро РФ має виплатити як компенсацію щонайменше 166 постраждалим від практики свавільних затримань і нелюдського поводження з грузинським цивільним населенням силами Південної Осетії у підвалах так званого “МВС” у Цхінвалі 10-27 серпня 2008 року.

А також 8,24 млн євро – за нематеріальні збитки 142 особам.

Інші запити на компенсацію відхилили дев`ятьма голосами проти восьми.

ЄСПЛ наголосив, що має право розглядати звернення Грузії про компенсації навіть попри вигнання Росії з Ради Європи у 2022 році.

Зазначимо, 11 серпня 2008 року Грузія подала позов до Європейського суду проти Росії, який стосується активної фази збройного конфлікту між державами у період 8-12 серпня 2008 року.

Читайте також:
Офіс генпрокурора: нині відомо про 73 випадки умисного вбивства українських воїнів у ворожому полоні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна