Міжнародна метеорна організація розповіла, куди летів метеор, який викликав спалах над Києвом 19 квітня

Міжнародна метеорна організація (IMO) розповіла, що спалах над Києвом увечері 19 квітня виник через політ боліда. Його уламки могли впасти між населеними пунктами Попільня, Романівка, Строків та Паволоч Житомирської області.

Про це йдеться на сайті організації.

Фахівці кажуть, що їм вдалося визначити траєкторію польоту боліда з похибкою лише в кілька сотень метрів. Для цього використовували камери — не лише в Києві, але й навіть в Угорщині.

Вперше болід спостерігали на висоті 98 кілометрів над Великою Димеркою. Над Києвом він летів на висоті близько 80 кілометрів і продовжив рух на південний захід зі швидкістю 29 км/с.

За підрахунками IMO, космічне тіло мало початкову масу 200-300 кілограмів та діаметр близько пів метра. Коли болід був на висоті 38 кілометрів, стався великий спалах: він розірвався на безліч уламків, найбільші з яких не були важчими за 1 кілограм.

Потім сталося ще декілька спалахів. Востаннє болід було видно на відео на висоті 28 кілометрів, коли його швидкість становила приблизно 10 км/с. Загалом довжина траєкторії, яку зафіксувала IMO, становила 132 кілометри.

Фахівці кажуть, що лише невеликі уламки могли досягти землі. Вони могли приземлитися між населеними пунктами Попільня, Романівка, Строків та Паволоч Житомирської області.

Читайте також:
Держкосмос прокоментував явище в небі Київщини ввечері 19 квітня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна