Лікарі вперше в Україні вживили протези просто в кістки пацієнтові, який втратив ноги на війні

Лікарі вперше в історії України вживили протез просто в кістку пацієнтові. Ним став ветеран російсько-української війни капітан ЗСУ Ігор Крупнов, який підірвався на міні.

Про це 17 квітня повідомив національний реабілітаційний центр “Незламні”, де зробили таку операцію.

Медики пояснили, що вживлення протеза в кістку називається “остеоінтеграційне протезування”. Воно має дві переваги – чутливість і функціональність. Українським лікарям допомагає з навчанням австралійський ортопед-травматолог Муньєд Альмудеріс, який вже провів близько 1,5 тисячі операцій.

“Перевага остеоінтеграції в тому, що пацієнт має чутливість, за допомогою якої він може відчувати землю і може розрізняти поверхні: наприклад, якщо ходять по траві, то відчувають її м’якість, або якщо наступають на кахель чи палець дружини, то відчувають це”, — пояснив медик.

Операція з остеоінтеграції необхідна людям, які втратили обидві кінцівки. Використовувати класичні протези їм складно й часто боляче. Тоді як після остеоінтеграційного протезування можна робити перші кроки вже на другий день після операції, а повноцінно ходити — через шість тижнів.

Під час цього візиту Альмудеріса остеоінтегруючі операції зробили вже трьом українцям.

Під час операції. Фото: “Незламні”

56-річний Ігор Крупнов підірвався на міні восени 2022 року, коли він в авто їхав на завдання разом із побратимами. Тоді захисник втратив обидві ноги, а опритомнів лише через кілька днів після поранення.

Крупнов вирішив стати першим пацієнтом, оскільки хотів не лише ходити, але й бігати на великі дистанції. Він у 2016 році подолав марафон, а до поранення мріяв на своє 60-річчя пробігти напівмарафон. Тепер ветеран хоче на протезах здолати дистанцію 10 кілометрів.

Після операції він вже почувається добре та навіть зробив перші кроки.

Читайте також:
“Усі візки пороздавав. Хай я на протезах, але в кайф ходити самому”. Історія сапера-ветерана Олександра Фасолі, який і після важкого поранення потрібний Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна