У Києві відбувся перший випуск спецкурсу військових капеланів

 

У соборі Святої Софії в Києві відбувся перший випуск військових капеланів, які завершили курси підвищення кваліфікації з питань військового капеланства Збройних сил України.

Про це в суботу, 1 квітня, повідомляють “Факти“.

Підготовка 30 військових капеланів від п’яти релігійних організацій відбувалася на базі Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Усі вони вже мають офіцерські звання та служать у своїх частинах і підрозділах, але тепер іще й пройшли спеціальну підготовку.

Благословити військових пастирів прийшли предстоятелі ПЦУ митрополит Епіфаній, очільник Української Греко-католицької церкви Святослав, заступник голови Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів пастор Сергій Мороз, заступник старшого єпископа Української Євангельської церкви Іван Русин та старший пастор релігійного центру Рада християнських церков і релігійних організацій СКИНІЯ Рустам Фатуллаєв.

Фото: Факти

Це перша група військових капеланів, яка закінчила спеціальний курс і пройшла навчання в умовах, наближених до бойових. Зокрема, капелани, які відповідно до свого служіння не можуть стріляти, вивчали загальноармійські поняття, виконання офіцерських обов’язків, тактичну медицину і види озброєнь.

Нагадаємо, що закон про військових капеланів в Україні був ухвалений наприкінці 2021 року.

Як відомо, де-факто інститут капеланів в Україні існує щонайменше з 2014 року, відколи почалася воєнна агресія РФ і чимало священнослужителів приєдналися до війська, щоб підтримувати моральний дух військовослужбовців у тому числі й на передовій. Проте на той час капелани працювали при бойових підрозділах як цивільні, адже їхня діяльність ніяк не була унормована законодавчо.

З весни 2022 року священники-капелани приймають військову присягу й отримують відповідні соціальні гарантії.

випуск-капеланів-4 випуск-капеланів-3 випуск-капеланів-5
<
>
Фото: Укрінформ

“Ми кардинально змінили наш підхід до служби військового капеланства. Зараз ми перейшли повністю на стандарти НАТО. Тобто військовий капелан є офіцером служби. Підписує контракт, і він в однострої з рештою військовослужбовців. Весь рівень соціального захисту, як до військовослужбовця. Наразі в нас йде процес переформатування”, – пояснював на початку курсу керівник військового капеланства ЗСУ Олексій Терещук.

Читайте також:
Уряд затвердив порядок видачі мандата на капеланську службу в ЗСУ

Капелани українського війська: скільки їх, яких конфесій, як служать

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна