У дисертації нового міністра освіти Лісового також знайшли плагіат

У науковій роботі новопризначеного міністра освіти та науки України Оксена Лісового, які і неодноразово – у його попередника, екс-“регіонала” Сергія Шкарлета, теж знайшли елементи плагіату. Ідеться про кандидатську дисертацію з філософії, яку Лісовий захистив у 2012 році.

Оксен Лісовий є керівником Малої академії наук та добровольцем 95-ї десантно-штурмової бригади. Закиди щодо плагіату з’явилася на тлі великої кількості позитивних відгуків про нового посадовця.

Уперше інформація про те, що в науковій роботі Лісового міститься плагіат, була опублікована два дні тому на ФБ-сторінці “Українського руху пацифістів”, до якого належить кримінально переслідуваний проросійський пропагандист Руслан Коцаба.

На цій сторінці опублікували уривок автореферату дисертації Лісового “Соціокультурна самоідентифікація особистості”, оприлюдненого у 2012 році, з ознаками копіювання фрагментів з автореферату дисертації Арабчука Ярослава “Основні чинники соціалізації особистості в полікультурному середовищі” 2011 року.

Робота Оксена Лісового на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук виконана на кафедрі соціальної філософії та філософії освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Науковий керівник – доктор філософських наук, професор, член-кореспондент НАН України Віктор Андрущенко, ректор НПУ.

Пізніше інформація про те, що наукова робота Оксена Лісового не є унікальною, з’явилася на ресурсі “Помилки та фальсифікації у наукових дослідженнях”. На цьому сайті були розміщені публікації про академічну недоброчесність колишнього міністра освіти Сергія Шкарлета та екснардепа Іллі Киви.

Василь Садовий пише про те, що в дисертації Лісового є збіги з двома іншими роботами: Я. Арабчука та А. Зуєва.

У списках літератури, використаної при написанні дисертації Лісового, робота Арабчука відсутня.

Стаття Зуєва повністю увійшла до складу дисертації Оксена Лісового, але посилання на неї дисертант вставив лише у трьох місцях.

“Доказом бездумного копіювання чужого тексту паном Лісовим, як зазвичай, є помилка в тексті статті Зуєва – у слові “анропокультурних” пропущена буква “т”, і те саме маємо в дисертації”, – пише Садовий.

Автор також зазначив, що у тексті дисертації Лісового українська “і” була замінена на англійську “i”, що, на його думку, є стандартним способом “обманути програму пошуку плагіату”.

Як пише “УП. Життя“, науковиця Ірина Єгорченко каже, що вона та її колеги з антиплагіатної ініціативи “Дисергейт” – організація, яка визнавала Сергія Шкарлета “плагіатором” та “посіпакою” –  ще не досліджували наукову роботу Лісового. Утім, науковиця зазначає, що факт плагіату є.

За її словами, такі випадки у наукового керівника Лісового Віктора Андрущенка – непоодинокі.

Також в Ірини Єгорченко є сумніви, що роботу писав особисто Оксен Лісовий.

“Я маю сумніви що Лісовий, як і інші дисертанти, то взагалі сам писав. Він не має філософської освіти, дисертація захищена під час роботи на посаді, коли на опанування нової спеціальності часу бути ніяк не може. Опанування спеціальності “філософія” потребує надзвичайно багато часу”, –  переконана вона.

Як відомо, Лісовий був директором Національного центру “Мала академія наук України” з 2010 року

Членкиня освітнього комітету Верховної Ради Наталя Піпа у коментарі ВВС зазначила, що в дисертації Лісового є одна помилка, однак вона не така масштабна, щоб не призначати автора роботи на посаду міністра.

“Один абзац у нього виглядає скопійованим з попередньої праці. Більше таких випадків у нього не було. Напевно, це була одна помилка з його боку. Він визнає цю помилку. У працях Шкарлета було дуже багато плагіату”, – сказала Піпа.

Сам Оксен Лісовий заявив про свою нульову толерантність до академічної недоброчесності, про що повідомили в Малій академії наук України. Новий міністр має намір відправити свою кандидатську на кілька авторитетних експертиз.

“У разі виявлення в його роботі порушень доброчесності Оксен Лісовий готовий відмовитись від вченого ступеня кандидата наук і на посаді міністра формувати принципово нову академічну культуру та культуру освітнього та наукового менеджменту”, – заявили у МАН в коментарі “Українській правді”.

Як відомо, станом на 202о рік етичний комітет Нацагентства з питань вищої освіти виявив плагіат у трьох роботах тодішнього в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета. Проти нього, як колишнього члена Партії регіонів, проводили численні акції протесту. Звільнили Шкарлета з посади 21 березня 2023 року.
21 березня Верховна Рада 313 голосами призначила нового міністра освіти – ним став 50-річний Оксен Лісовий, директор Малої академії наук України, який курирував відкриття музею науки. Він українського філософа і дисидента Василя Лісового. Також Лісовий брав участь у бойових діях у складі 95-ї десантно-штурмової бригади.

Читайте також:
ОАСК постановив, що плагіат у роботах Шкарлета шукали незаконно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна