ОАСК постановив, що плагіат у роботах Шкарлета шукали незаконно

 

Окружний адміністративний суд Києва вирішив, що Комітет з питань етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти, який виявив плагіат у роботах міністра освіти та науки Сергія Шкарлета, зробив це незаконно.

Про це повідомив сам Шкарлет у своєму телеграм-каналі в понеділок, 5 квітня.

Міністр стверджує, що ОАСК “визнав протиправними дії Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти щодо встановлення наявності текстових запозичень без посилання на джерело” у низці його наукових робіт.

“За моїм позовом проти НАЗЯВО схвалено рішення про незаконність дій Комітету з питань етики. Як і обіцяв, у судовому порядку я захистив своє ім’я як науковця, який ніколи не займався плагіатом. А тому всіх своїх політичних опонентів, які намагалися на цьому побудувати цілу кампанію з дискредитації, щиро вітаю з очікуваним фіаско”, – написав Шкарлет.

Міністр вважає, що на деякий час Комітет з питань етики НАЗЯВО “перетворився на інструмент маніпуляцій”.

“Тут йдеться не про мене, а про те, що зловживання повноваженнями та особисті інтереси окремих чиновників дискредитують інституційні засади академічної доброчесності”, – додав міністр.

Шкарлет переконаний, що подібна практика має бути викорінена, а рішення про наявність чи відсутність плагіату в роботах українських вчених “має ухвалюватися виключно в межах чинного законодавства, уповноваженими структурами і тільки на підставі доведених фактів”.

Водночас у статуті НАЗЯВО йдеться про те, що Комітет з питань етики може розглядати питання академічного плагіату і вносити відповідні подання до Нацагентства.

У НАЗЯВО “Українській правді” повідомили, що заяву Шкарлета поки коментувати не можуть, оскільки рішення суду ще офіційно не опублікували.

Як інформувала “Новинарня“, 17 грудня ексрегіонала Шкарлета призначили міністром освіти завдяки голосам ОПЗЖ. 

Сергій Шкарлет – доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, ректор Чернігівського національного технологічного університету.
У 2010 році був обраний депутатом Чернігівської обласної ради від Партії регіонів і підтримував на президентських виборах Віктора Януковича через його “політичні орієнтири”. Того ж року був обраний ректором ЧНТУ.
У 2013 році ексміністр освіти і науки Дмитро Табачник вручив Шкарлету нагрудний знак і посвідчення “Заслужений діяч науки і техніки України”.
В 2015 році Сергій Шкарлет пройшов до Чернігівської облради 7-го скликання вже від Блоку Петра Порошенка (БПП).
Колишня міністерка освіти та науки Ганна Новосад писала у фейсбуці з посиланням на джерела, що Шкарлет примушував студентів зняти українські прапори з гуртожитку під час Революції Гідності. За її словами, кандидатура Шкарлета вигідна окремій когорті ректорів українських вишів, оскільки їм потрібен зручний міністр.

Призначення Сергія Шкарлета в.о. міністра освіти та науки України, яке відбулося 25 червня, викликало чимало протестів.

Читайте також:
Чому в.о. міністра освіти Шкарлета не підтримують ні освітяни, ні монобільшість

До науковця, який протестував проти призначення Шкарлета в МОН, приходила СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна