Міносвіти може очолити ексрегіонал Шкарлет з “політичними орієнтирами Януковича”, – ЗМІ

 

На посаду міністра освіти та науки України можуть призначити ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета. 
Він відомий тим, що балотувався у депутати Чернігівської обласної ради від Партії регіонів.

Про це з посиланням на власні джерела написали кілька українських ЗМІ, зокрема агентство “Інтерфакс”.

Зазначається, що Шкарлета рекомендували на посаду ректори університетів під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, яка відбулася напередодні.

“Українська правда. Життя” цитує одне з інтерв’ю Шкарлета, де він зізнався, що на президентських виборах підтримував Віктора Януковича. 

“Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича. Не змінив своїх переконань навіть тоді, коли довелося відчути на собі певний тиск тодішньої правлячої партії, яка наполегливо пропонувала отримати її партквиток. Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів. Впевнений, разом з президентом ми вибудуємо міцну вертикаль влади, яка займатиметься ділом і досягне значних результатів. Ми збудуємо нову Чернігівщину”, – казав Шкарлет.

Колишній міністр освіти та науки Ганна Новосад пише у фейсбуці з посиланням на джерела, що Шкарлет примушував студентів зняти українські прапори з гуртожитку під час Революції Гідності.

Вона також пояснює, що кандидатура Шкарлета вигідна окремій когорті ректорів українських вишів, оскільки їм потрібен зручний міністр.

“З того, що вже відомо, (Шкарлет – Н.) точно допоможе протягнути через уряд такі бажані для окремих очільників університетів зміни. З того, що вже обговорюється у їхній спільноті: скасування ЗНО на вступ після коледжів; обмеження ЗНО на магістратуру; відміна KPI для ректорів; відміна індикативної собівартості; відміна фінансування університетів за результатами їх діяльності”, – написала Новосад.

За інформацією іншої очільниці відомства Інни Совсун 3 червня на засіданні Комітету освіти і науки відбулась неформальна зустріч з кандидатом у міністри Шкарлетом.

Запитали його і про його зв’язки із Партією регіонів.

“Відповідаючи на це питання, він дещо заплутався у свідченнях: спершу сказав, що не був членом Партії регіонів, потім сказав, що був, але “ви ж розумієте, то був час такий, не можна було інакше”. Коли я сказала, що знаю ректорів, які точно робили інакше – Сергій Шкарлет знизав плечима”, – пише Совсун.

На запитання “А навіщо ви йдете в міністри? Чому Ви хочете обійняти цю посаду?” Шкарлет, зі слів Совсун, відповів так: “Ну я в родині – четверте покоління освітян. Я дуже переймаюсь”.

Запитила у Шкарлета й точку зору про Нову українську школу.

“У мене от донька є. І я не хочу, щоб діти були нещасні в школі. Хочу, щоб вони як в Америці – щасливими ходили до школи. От у мене є колишня аспірантка, яка зараз в Америці – то вона розповідає, що там діти радісно біжать в школу щодня. І я хочу, щоб так і у нас було”, – цитує Шкарлета Совсун.

Відомо, що в 2015 році Шкарлет балотувався до Чернігівської обласної ради 7-го скликання від Блоку Петра Порошенко (БПП).

У 2010 році Сергій Шкарлет був наймолодшим ректором України, очолював Чернігівський державний технологічний університет.

Нагадаємо, що 1 червня член наглядової ради Укрзалізниці Сергій Лещенко у своєму телеграм-каналі повідомляв, що новим міністром освіти та науки може стати доктор фізико-математичних наук Олександра Антонюк.

Наразі обов’язки міністра освіти та науки виконує Любомира Мандзій.

Раніше на співбесіді в офісі президента щодо посади міністра освіти і науки була народна депутатка від партії “Слуга народу” Юлія Гришина та президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень.

Проте Василь Кремень заперечив плани очолити МОН, а Юлія Гришина ніяк не прокоментувала цю інформацію.

Нагадаємо, що в четвер, 4 червня, Рада голосуватиме за нових членів уряду.

Напередодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував Раді призначити міністром культури та інформаційної політики народного депутата від “Слуги народу” Олександра Ткаченка, а міністром захисту довкілля та природних ресурсів – Романа Абрамовського.

Віцепрем’єром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України може стати Ольга Стефанішина. Зараз на цій посаді працює Вадим Пристайко, якого пропонують звільнити.

Читайте також:
Міністерство ветеранів очолив “генерал старої школи” Сергій Бессараб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна