“Пацифіст” і проросійський блогер Коцаба втік від суду у США

У Коломиї на Івано-Франківщині мало відбутися судове засідання у справі проросійського громадського діяча, блогера та колишнього ведучого “каналів Медведчука” Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді. Однак, як інформує “Суспільне“, 16 січня жодна зі сторін не з’явилася до суду.

Як повідомив виданню голова Коломийського міськрайонного суду Віктор Васильковський, 16 січня захисник Коцаби подав клопотання з проханням перенести розгляд справи через те, що обвинувачений перебуває за кордоном.

На своєму ютуб-каналі Коцаба заявив, що перебуває в США.

“Це відбувається в режимі відеоконференцзв’язку з будівлі посольства України в США. Не з’явилися сьогодні ні Руслан Коцаба, ні його захисник, ані представник прокуратури”, – розповів голова суду.

Наразі не відомо, на яких підставах військовозобов’язаний, та ще і в статусі обвинуваченого, виїхав за кордон.

“Суспільне” зазначило, що подало інформаційний запит до Держприкордонслужби України щодо правомірності перетину українського кордону Русланом Коцабою.

При цьому журналістка “Громадського” Тетяна Курманова зазначила, що бачила Коцабу ще на початку жовтня 2022 року у французькому Страсбурзі, на сесії ПАРЄ. На питання українських журналістів, що він там робить, Коцаба сказав, що приїхав “у судових справах”.

Контекст

Журналіста і блогера з Івано-Франківська Руслана Коцабу затримали 8 лютого 2015 року за підозрою в державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України. Перед цим він активно виступав проти проведення мобілізації до ЗСУ, записував відеозвернення. Журналіста взяли під арешт.

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив Коцабу до 3,5 років позбавлення волі, визнавши винним у перешкоджанні ЗСУ, проте виправдав за звинуваченням у державній зраді.
Однак уже 14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківської області повністю виправдав Коцабу, і він вийшов на волю.

Під час перебування за ґратами івано-франківський журналіст став прапором так званих “антивоєнних”, а також проросійських сил в Україні, які на прикладі його справи обвинувачували владу в політичних репресіях.

Після звільнення Руслан Коцаба неодноразово брав участь у проросійських акціях, заходах колишніх “регіоналів”, записував відеозвернення тощо. Нардепи-“опоблоківці” Рабинович і Мураєв створили нову партію з Коцабою.

Вищий спеціалізований суд України 7 червня скасував виправдувальний вирок Коцабі та призначив нове провадження в суді апеляційної інстанції. З квітня 2019 року справа Коцаби перебуває на розгляді у Коломийському суді.

І на суді, і надалі Коцаба заявляв, що війна на сході є “громадянською”. Надалі він називав АТО “незаконним”, підтримував так звані “ДНР/ЛНР” тощо. Із подібними месиджами він брав участь в ефірах російських і проросійських каналів, працював на проросійських телеканалах типу NewsOne тощо.

2019 року Аахенська премія миру скасувала нагородження Коцаби через антисемітизм.

Після повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році Коцаба став позиціонувати себе як “пацифіста”.

Читайте також:
Активіст “Правого сектора” побив “мураєвця” Коцабу,
який вважає війну громадянською. ВІДЕО

Держбюджет для Коцаби. Навіщо Мінмолодьспорту виділило півмільйона гривень антиукраїнським організаціям?

В Івано-Франківську проросійського блогера Коцабу облили зеленкою й закидали яйцями. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна