Замість Шкарлета Міносвіти очолить науковець і десантник Оксен Лісовий

У Верховній Раді зареєстровані заяви про відставку міністра освіти і науки Сергія Шкарлета та міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна.

Про це в суботу, 18 березня, повідомив представник Кабінету Міністрів у парламенті Тарас Мельничук.

Раніше цього ж дня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що на засіданні фракції політичної партії “Слуга народу” депутати парламентської більшості обговорили кадрові зміни в уряді, які плануються на наступний тиждень.

За його словами, йдеться про звільнення Шкарлета й призначення міністром освіти і науки Оксена Лісового та звільнення Рябікіна і призначення на посаду міністра стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна.

Крім того, буде збільшено повноваження віцепрем’єр-міністра – міністра з питань цифрової трансформації Михайла Федорова, який відтак опікуватиметься ще низкою напрямків, окрім діджиталізації.
Його майбутня посада — віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України.

Як відомо, громадськість активно протестувала проти призначення Сергія Шкарлета в МОН та неодноразово вимагала його відставки з посади міністра освіти й науки. Свого часу, за часів керування Чернігівським національним технологічним університетом, Шкарлет був членом Партії регіонів, підтримував політику міністра-українофоба Дмитра Табачника. Також йому закидали плагіат. Однак офіс президента протиснув призначення Шкарлета у грудні 2020 року. У Верховній Раді збирали підписи за відставку Шкарлета, однак він лишався на посаді.

Читайте також:
Шкарлет іде у відставку з Міносвіти, – ЗМІ

Довідково:

Оксен Лісовий — директор Національного центру “Мала академія наук України” і боєць 95-ї окремої десантно-штурмової бригади.
Народився 21 липня 1972 року на Київщині у родині дисидентів Василя і Віри Лісових. За два тижні до його народження радянська влада заарештувала батька, який виступив з відкритим листом на захист шістдесятників, а мати за це була звільнена з роботи в Інституті педагогіки. Василь Лісовий провів у таборах та засланні 11 років, був звільнений у липні 1983-го.
У 2012 році отримав ступінь кандидата філософських наук (філософська антропологія, філософія культури), а у 2015-му – вчене звання доцента.
З 2021-го – “Заслужений працівник освіти України”.
Від початку повномасштабного вторгнення РФ долучився до ЗСУ як доброволець у складі ДШВ – попри те, що для директора МАН передбачено бронь від мобілізації.
Воював на сході України (Слов’янськ – Краматорськ – Дружківка та поблизу Кремінної).
В інтерв’ю “Вікнам” Лісовий розповідав, що воює в складі 95 одшбр як доброволець: виконує всі бойові завдання командира підрозділу, але не отримує заробітну плату від ЗСУ, зберігаючи своє основне місце роботи й виконуючи обов’язки дистанційно.

Олександр Камишін до 27 лютого 2023 року обіймав посаду голови правління АТ “Укрзалізниця”

Читайте також:
Бородянка-Буча-Ірпінь: ексголова Укрзалізниці Камишін пробіг особистий марафон на Київщині замість Токіо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна