Цікава релокована наука: у Чернівцях відкрили другий для заходу України дитячий науковий музей

Мала академія наук України відкрила для відвідувачів інтерактивний Музей науки в Чернівцях.

Він став уже третім, слідом за подібними музейними просторами Києва та Львова. Загалом у планах МАН – відкрити 10 таких музеїв по всій Україні в найближчі роки.

На вході в музей написано: “Не можна не торкатися!”, а це означає, що діти можуть не тільки роздивлятися експонати, як зазвичай, а ще й гратися з ними. Тут поєднані між собою дві складові – розважальна та навчальна. У такий спосіб значно цікавіше можна сприйняти та вивчити той чи інший закон, чи явище, повідомили в  PR Batteries agency.

Музей налічує майже сотню експонатів для експериментів, більшість із яких привезли до Чернівців з Києва. Частину експонатів люб’язно надає Музей цікавої науки з Одеси, інші прибули від міжнародних партнерів. Зокрема, німецький музей “Технозеум” з Мангайму передав експозицію “Оптичні ілюзії”, яка продемонструє особливості кімнати Еймса, дозволить  подивитися крізь дзеркальний лабіринт і зрозуміти принцип роботи калейдоскопа.

Маленькі відвідувачі музею досліджуватимуть у цікавій ігровій формі фізичні, хімічні, біологічні й інші наукові явища. Інтерактивний простір “Музей науки Чернівці” допоможе юним дослідникам пізнавати науку на практиці: спостерігати за мікроорганізмами, перевіряти різні матеріали на міцність, спробувати повернути деформовані предмети до їхньої початкової форми.

“Відкриття музеїв науки в західних регіонах України – наш свідомий пріоритет. Ми хочемо надати рівні освітні можливості всім українським дітям, зокрема і тим, чиї сім’ї змушені були залишити свої домівки та переїхати сюди в пошуках безпеки. Наші інтерактивні простори стануть осередками для спілкування дітей, сприятимуть їхній адаптації та психологічному розвантаженню. На це ми спрямовуємо зараз усі свої сили та залучаємо меценатів”, – розповів президент Малої академії наук Станіслав Довгий.

За його словами, Чернівецька обласна рада створила для місцевого відділення МАН додаткові ставки на оплату праці працівників музею.

Фотогалерея:

Музей науки - Чернівці_3 Музей науки - Чернівці_4 Музей науки - Чернівці Музей науки - Чернівці_1 Музей науки - Чернівці_2
<
>

“Ми змогли створити усі необхідні умови для відкриття Музею науки. Для нас це дуже важливо. Знаю, яка кількість міст бореться, щоб у них також була подібна експозиція. Музей дає можливість нашим діткам цікаво вивчати хімічні, фізичні, анатомічні й інші процеси. Дитина пізнає себе та світ, в ігровій формі доповнює знання, отримані в закладах освіти”, – розповів голова Чернівецької ОДА Руслан Запаранюк.

Передісторія

У квітні цього року у Львові був відкритий перший такий заклад в регіоні, що працював до липня.  За цей час його відвідали понад 10 тисяч дітей.

Наступний Музей науки буде відкрито в Ужгороді, згодом – в Івано-Франківську та Тернополі.

Експозиція у кожному працюватиме приблизно пів року, адже саме стільки часу вона в середньому цікавить аудиторію – дітей та їхніх батьків. Тому експонати будуть перевозити з міста до міста.

Загальна вартість проєкту становить близько 10 мільйонів гривень – такою є вартість експонатів, ремонтних і підготовчих робіт. Більшість витрат були покриті завдяки меценатам.

Нинішній проєкт МАН втілює у співробітництві з Чернівецькою ОДА, Чернівецькою облрадою та Чернівецькою міською радою на базі Буковинської малої академії наук учнівської молоді.

Читайте також:
Богуславська коляда: волонтери на Київщині втілили особливий етнографічний проєкт

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна