Богуславська коляда: волонтери на Київщині втілили особливий етнографічний проєкт

Волонтери невеличкого міста Богуслав на Київщині взялися не тільки допомогати військовим, а й реалізовувати етнографічні культурні проєкти.

Одинадцять етнографічних експедицій селами Богуславщини, майже 50 людей, які поділилися своїм спогадами, десятки зібраних колядок та щедрівок, записані музичні мотиви та різдвяні історії, віднайдені екземпляри автентичного одягу та унікальні кулінарні рецепти — такі результати проєкту “Портал крізь століття: Богуславська коляда”, про який “Новинарні” повідомили в місцевій ГО “Навколо нас.UA”..

Основна мета проєкту — відродити втрачені місцеві традиції святкування зимових свят, адже більшість українців святкують їх або на радянський манер, або за зразком традицій із заходу України, які збереглися найкраще (адже радянська влада туди прийшла значно пізніше).

Проєкт поділяється на три етапи: дослідницький, освітній, колядування.

Перший етап уже завершений. Команда проєкту їздила в експедиції у села Богуславської громади, спілкувалась зі старшими людьми, збирала фольклор, слова і мотиви колядок та щедрівок, розповіді про святкування новорічних свят, традиційні страви, вбрання, реманент тощо.

“Ми зібрали години і гігабайти дуже цінного відео та аудіоматеріалу, а також цікаві експонати для нашого Центру дослідження локальної історії, етнографії та фольклору при Музеї історії Богуславщини. Ми дуже хочемо  відтворити саме місцеву традицію святкування циклу різдвяно-новорічних свят і показати її жителям Богуславщини та всім зацікавленим українцям”, — розповіла одна із волонтерок проєкту Анастасія Ращенко.

“Дуже важливим є те, що замість святкових історій, ми часто чули важкі спогади про голод, репресії, колгоспне рабство й дуже тяжке життя, яке створили українцям совєти. Воно стирало з життя людей та витравлювало все, що пов’язано з українською культурою та традиціями. І в наших експедиціях ми дуже відчули це”, — підкреслила  організаторка експедицій  Юлія Гейко.

Експедиції зібрали опис багатьох цікавих звичаїв і традицій не тільки коляди, а й весілля, тематичних пісень, притаманних саме Богуславщині, дізналися про дозвілля вже післяреволюційних часів: вечорниці і клуби, танці босоніж у траві, пісні, народні танці та аматорські театри.

Портал крізь століття - Богуславська коляда_1 Школа коляди Школа коляди_2
<
>

Також була проведена робота з дослідження вже існуючих наукових робіт щодо локальних культурних традицій та звичаїв цієї місцевості.

Наступний етап — цикл освітніх подій “Школа коляди”, на яких учасники проєкту поділяться результатами досліджень (і експедиційних, і наукових), навчать бажаючих співати саме ті колядки, що співали на Богуславщині з давніх-давен, познайомлять з традиційними стравами, звичаями, обрядами. Також планується серія дитячих майстер-класів.

На Різдво, у грудні 25-го та у січні 7-го учасники проєкту підуть Богуславом колядувати. Планується, що до цього долучаться й інші групи колядників.

Всі зібрані кошти ГО “Навколо нас. UA” передасть Богуславському волонтерському штабу.

“Ми б дуже хотіли провести благодійний фестиваль Коляди, але з огляду на поточні обставини ми не впевнені що зможемо проводити масові заходи. Але ж колядувати будемо!” — переконана волонтерка Олена Пузатко.

Більшість волонтерів, задіяних у проєкті “Портал крізь століття: Богуславська коляда”, є членами громадської  організації “Навколо нас. UA” та волонтерами Богуславського волонтерського штабу.

Читайте також:
ПЦУ дозволила святкувати Різдво 25 грудня

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна